Πώς να μειώσετε δραστικά το φόρο στο εκκαθαριστικό

25 Μαΐου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα «παράθυρο» που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και επωφελές για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ο νέος τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος που θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στα φετινά εκκαθαριστικά. Είναι η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά φέτος.

Για παράδειγμα, ο ελεύθερος επαγγελματίας που είδε φέτος το εισόδημά του να συρρικνώνεται δραστικά (χωρίς να ορίζεται το ποσοστό μείωσης) έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση στην εφορία για μείωση της προκαταβολής φόρου που του βεβαιώνεται με το φετινό εκκαθαριστικό. Το αίτημα ισχύει για τις δόσεις του εκκαθαριστικού που δεν έχουν ακόμη λήξει.

Στην πράξη ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να υποβάλει αίτηση μείωσης της προκαταβολής ακόμη και αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής του δήλωση και εφόσον αυτή γίνει δεκτή να μειώσει σημαντικά την προκαταβολή φόρου που του έχει βεβαιωθεί με το φετινό εκκαθαριστικό.

Για να ευδοκιμήσει, όμως, το αίτημα του φορολογούμενου θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι φέτος το εισόδημά του έχει πράγματι συρρικνωθεί δραστικά (π.χ. διακοπή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, συρρίκνωση του πελατολογίου κλπ). Το τελικό ποσοστό μείωσης της προκαταβολής του φόρου αποφασίζει η εφορία και χορηγείται έκπτωση φόρου.

Παράδειγμα

Ένας ελεύθερος επαγγελματίς (π.χ. μηχανικός) είχε καθαρό εισόδημα το 2014 ύψους 10.000 ευρώ. Στο φετινό εκκαθαριστικό του βεβαιώνεται φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται με συντελεστή 26%, δηλαδή ποσό φόρου 2.600 ευρώ. Του βεβαιώνεται επίσης και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 1.430 ευρώ. Το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώνει ο φορολογούμενος ανέρχεται σε 4.030 ευρώ.

Ο φορολογούμενος προσκομίζει στην εφορία στοιχεία που δείχνουν ότι το φετινό του εισόδημα είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με το περυσινό και παρουσιάζει τάσεις μείωσης 50%. Η εφορία δέχεται την αίτηση και μειώνει την προκαταβολή φόρου κατά 50%. Χορηγεί στην συνέχεια στον φορολογούμενο έκπτωση 50% από την προκαταβολή φόρου του φετινού εκκαθαριστικού, δηλαδή “σβήνει” από το εκκαθαριστικό ποσό 715 ευρώ και ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 3.315 ευρώ αντί για 4.030 που του βεβαιώθηκε αρχικά.

ΠΗΓΗ