
Τα 4 bonus σε συνεπείς φορολογούμενους
Ρυθμίσεις α λα καρτ για οφειλέτες και επιπλέον κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους, στο πλαίσιο επιβράβευσής τους αλλά και ενίσχυσης της κουλτούρας πληρωμών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο μικρός ρυθμισμένος όγκος οφειλών σε σχέση με τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη, που μόνο στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για πακέτο παρεμβάσεων με εξατομικευμένες ρυθμίσεις χρεών, με βάση τις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη, προκειμένου να μπει φρένο στην ανοδική πορεία των οφειλετών.
Παράλληλα, όμως, εξετάζονται μπόνους για συνεπείς φορολογούμενους, που θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις φόρων, αυξημένο ακατάσχετο, χαμηλότερο επιτόκιο ρυθμίσεων και ταχύτερες επιστροφές. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά από το 2026. Το νέο πλαίσιο μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ρυθμίσεις για οφειλέτες
Στη δημιουργία ατομικού ψηφιακού προφίλ για κάθε οφειλέτη θα προχωρήσει η εφορία, με στόχο να εφαρμόσει διαφορετικές στρατηγικές είσπραξης για κάθε περίπτωση. Στο προφίλ θα αποτυπώνονται το είδος και το ύψος των οφειλών, οι ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται, ενώ ο φάκελος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης της οφειλής που έχουν ληφθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει. Με τη νέα διαδικασία, θα αξιολογούνται αυτόματα τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία, η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αλγορίθμου, θα τίθεται επί τάπητος η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και, με βάση το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αυτόματη αξιολόγηση, θα προτείνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την είσπραξη των οφειλών θα είναι ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους, ενώ σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να παρέχονται και ξεχωριστές ρυθμίσεις για κάθε περίπτωση.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες και να εξειδικεύσει τις δράσεις διαχείρισης χρέους ακολουθώντας τη μεθοδολογία PARE. Η νέα στρατηγική θα προβλέπει, παράλληλα, την ανάπτυξη νέων προγνωστικών μοντέλων για τον εντοπισμό παραβατών και εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου οφειλών. Η φορολογική διοίκηση σε περιοδική βάση θα αξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών και θα διενεργεί έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.
Τι θα κερδίζουν οι συνεπείς
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εξετάζει και την παροχή νέων κινήτρων για συνεπείς φορολογούμενους, με στόχο να προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις σε όσους εξυπηρετούν με υπευθυνότητα τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται είναι:
– Επέκταση της έκπτωσης φόρου 4% για εφάπαξ εξόφληση, που ισχύει σήμερα για τον φόρο εισοδήματος, και σε άλλες βασικές οφειλές, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές, με δυνατότητα αύξησης του ποσοστού σε έως και 5% για απόλυτα συνεπείς φορολογούμενους.
– Μείωση των υψηλών επιτοκίων που ισχύουν σήμερα για ενεργές ρυθμίσεις, όπως η πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων, και εφαρμογή μηδενικής επιβάρυνσης για όσους διατηρούν σταθερά καλή φορολογική συμπεριφορά.
– Σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Με βάση την παλιά ρύθμιση που εκκρεμεί από το 2019, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να “βάζει χέρι” θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.
– Αύξηση των δόσεων σε όσους εξυπηρετούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις οφειλών τους. Θα είναι μια μορφή μπόνους για να ενισχυθούν τις πληρωμές προς την εφορία. Θα αφορά όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά τους και να διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους.
Προβληματίζει το ιδιωτικό χρέος
Πίσω από τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η φορολογική διοίκηση βρίσκεται το μεγάλο ιδιωτικό χρέος και η ανάγκη να εισπραχθεί ένα μέρος από αυτό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Μάιο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το Δημόσιο εκτινάχθηκε στα 110,784 δισ. ευρώ. Τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει τα 3,74 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους και τα υπόλοιπα διάφορα μη φορολογικά έσοδα. Οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται σε 4.039.334, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.601.659. Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να επεκταθούν σε 2.210.202 φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, μόλις το 4,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,62 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (35,2%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 19,8% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Ωστόσο τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (17,1%) και αγγίζει το 20% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Αντίθετα, τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (23,7%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 27,5% στην κατηγορία 10.000 με 20.000 ευρώ. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ) όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
πηγη:www.capital.gr