Θέματα που αφορούν στην απόδοση Α.Φ.Μ και στην έναρξη – μεταβολή – διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας

22 Μαΐου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Πλήρης Οδηγός

Picture 0 for Θέματα που αφορούν στην απόδοση Α.Φ.Μ  και στην έναρξη - μεταβολή - διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας

Α. ΑΠΟΔΟΣΗ Α.Φ.Μ. – ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η απόδοση ΑΦΜ σε φυσικά πρόσωπα κατοίκους εξωτερικού, διενεργείται με την υποβολή στη Φορολογική Διοίκηση των εντύπων,Μ1 «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» και Μ7 « Δήλωση Σχέσεων Φορολογουμένου» και τη προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών: Διαβατήριο Διαβατήριο ή Ταυτότητα για πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αστυνομική Ταυτότητα για Έλληνες υπηκόους κατοίκους εξωτερικού ή το Ελληνικό τους διαβατήριο σε ισχύ, στην περίπτωση που δεν έχουν εκδώσει αστυνομική ταυτότητα. Πιστοποιητικό Γέννησης, για ανηλίκους που στερούνται διαβατηρίου, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο.
Με τις ως άνω δηλώσεις, συνυποβάλλεται από τον κάτοικο εξωτερικού και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα.
Οποιαδήποτε αλλαγή των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων, δηλώνεται κατά περίπτωση, στη Φορολογική Διοίκηση με τα ως άνω έντυπα, από τον υπόχρεο.
Σε περίπτωση που οι ως άνω δηλώσεις υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται σχετική εξουσιοδότηση επίσημα μεταφρασμένη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής κατά τα Διεθνή νόμιμα ( Σύμβαση Χάγης ή προξενική θεώρηση) και ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο του στοιχείου ταυτότητας (διαβατηρίου ή ταυτότητας) που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο.
Οι αναφερόμενες δηλώσεις υποβάλλονται : Στη Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού, εάν ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ της περιοχής του νομού Αττικής. Στη Δ.Ο.Υ της πρωτεύουσας κάθε νομού, εκτός της περιοχής του νομού Αττικής, εφόσον ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ της περιοχής του νομού αυτού.
Σε περίπτωση που λειτουργούν σε πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., στην Α΄ Δ.Ο.Υ της πρωτεύουσας του νομού αυτού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, που υποβάλλονται στη Δ΄ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης. Για τους νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στη Δ.Ο.Υ στην οποία, υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματός του ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει.

Β. ΕΝΑΡΞΗ – ΜΕΤΑΒΟΛΗ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά έναρξης/μεταβολής και διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ορίζονται με τις διατάξεις της ΠΟΛ 1006/31-12-2013 (ΦΕΚ 19 Β΄2014) Απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα:
1. ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Τα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά ή νομικές οντότητες, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.)Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α), ημεδαπά ή αλλοδαπά, που πρόκειται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία εξαιρούνται από τη σύστασή τους στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης (Υ.Μ.Σ.), υποχρεούνται, να υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής στα πλαίσια της δραστηριότητάς τους.
Ειδικά τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποβάλλουν τη δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός τριάντα (30)ημερών από την καταχώρηση του καταστατικού τους στο Γ.Ε.ΜΗ. ή στο οικείο Μητρώο ή Βιβλίο που προβλέπεται κατά περίπτωση ή από το έγγραφο σύστασής τους σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Για την έναρξη εργασιών τους, τα ως άνω πρόσωπα υποβάλλουν τα ακόλουθα κατά περίπτωση δικαιολογητικά:
α) Στοιχείο προσδιορισμού της έδρας (π.χ. τίτλος ιδιοκτησίας, συμφωνητικό μίσθωσης ή υπομίσθωσης κλπ.).
β) Βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής του οικείου Ασφαλιστικού φορέα προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, εταίρους/μέλη Ομορρύθμων ή Ετερορρύθμων εταιρειών, Κοινοπραξιών και Κοινωνιών Αστικού Δικαίου, Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και μέλη του Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ασφαλιστική νομοθεσία.
γ) Βεβαίωση ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων από το οικείο Επιμελητήριο, όπου απαιτείται από σχετικές διατάξεις.
δ) Προέγκριση ίδρυσης για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 80 και 81 του ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α), όπως ισχύει.
ε) Στις περιπτώσεις αλλοδαπών φυσικών προσώπων, υπηκόων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας και σε κάθε περίπτωση αλλαγής της εγκατάστασης ή του αντικειμένου δραστηριότητάς τους συνυποβάλλεται υποχρεωτικά ή σχετική άδεια διαμονής για εργασία. Η ίδια άδεια προσκομίζεται και για τη συμμετοχή τους ως ομορρύθμων μελών σε προσωπικές εταιρείες και τον ορισμό τους ως διαχειριστών ή ως νομίμων εκπροσώπων ή αντιπροσώπων, σε κεφαλαιουχικές εταιρείες.
Επιπλέον, τα ημεδαπά και αλλοδαπά Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες συνυποβάλλουν, κατά περίπτωση και τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες , οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ανώνυμες Εταιρείες, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, που εξαιρούνται από τη σύστασή τους στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) προσκομίζουν κατά περίπτωση το καταστατικό τους και την ανακοίνωση ή τη σχετική βεβαίωση, καταχώρησής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ., προσκομίζουν το συστατικό τους έγγραφο καταχωρημένο στο οικείο Μητρώο ή Βιβλίο, όπου απαιτείται.
β. Οι Κοινωνίες Αστικού Δικαίου που συστήνονται για τη συνεκμετάλλευση κοινού πράγματος κινητού ή ακινήτου, υποβάλλουν αποδεικτικό συνιδιοκτησίας .Ειδικά για τη συνεκμετάλλευση αυτοκινήτων, μηχανημάτων έργου και σκαφών συνυποβάλλεται αντίγραφο της άδειας αυτών. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η άδεια, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/86 στην οποία δηλώνεται ότι, θα προσκομιστεί άμεσα, μετά την έκδοσή της. Οι Κοινωνίες κληρονόμων, υποβάλλουν ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Αν έχει δημοσιευτεί διαθήκη, προσκομίζεται αυτή με το αποδεικτικό δημοσίευσής της.

γ. Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα με τη μορφή Α.Ε. και Ε.Π.Ε. που ιδρύουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, υποβάλλουν: Ανακοίνωση καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ., της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Πληρεξούσιο έγγραφο για τον ορισμό νομίμου εκπροσώπου ή αντιπροσώπου στην Ελλάδα ή ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση, που υποβάλλεται στο πρωτότυπο. Εφόσον τα ως άνω έγγραφα συντάσσονται στο εξωτερικό, φέρουν την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση και είναι μεταφρασμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας έδρας, για την ύπαρξη του νομικού προσώπου, το οποίο φέρει την απαιτούμενη κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση και είναι μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά, υποβάλλουν και τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα με μορφή Ο.Ε. και Ε.Ε., που πρόκειται να ιδρύσουν υποκατάστημα, εφόσον μέσω του υποκαταστήματος ασκούν εμπορία στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις που δεν ασκούν εμπορία μέσω του υποκαταστήματος, αντί της ανακοίνωσης καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ., υποβάλλουν καταστατικό μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς.
δ. Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που πρόκειται να εγκαταστήσουν γραφείο στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 όπως τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄) Το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στο οποίο δημοσιεύεται η άδεια εγκατάστασης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που δεν έχει τυπωθεί το ΦΕΚ, η εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία χορηγείται η εν λόγω άδεια. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86 υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο, στην οποία δηλώνεται ότι, θα προσκομιστεί το ΦΕΚ αμέσως, μετά από την κυκλοφορία του.

Βεβαίωση της Δ/νσης Κεφαλαίων Εξωτερικού του ίδιου Υπουργείου, περί εγκατάστασης του νομικού προσώπου από την οποία προκύπτει και ο νόμιμος εκπρόσωπός τους στην Ελλάδα.
ε. Οι αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 378/68 και του ν. 27/75, όπως ισχύουν: Το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στο οποίο δημοσιεύεται η άδεια εγκατάστασης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που δεν έχει τυπωθεί το ΦΕΚ, υποβάλλεται η Απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με την οποία χορηγείται η εν λόγω άδεια. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86 υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο, στην οποία δηλώνεται ότι, θα προσκομιστεί το ΦΕΚ αμέσως μετά από την κυκλοφορία του. Βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου, περί εγκατάστασης της εταιρείας, από την οποία προκύπτει και ο νόμιμος εκπρόσωπός τους στην Ελλάδα.
στ. Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που πρόκειται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα με σύμβαση έργου στην Ελλάδα: Τη σύμβαση έργου. Το έγγραφο σύστασής τους, μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Το πληρεξούσιο έγγραφο για τον ορισμό νομίμου εκπροσώπου ή αντιπροσώπου στην Ελλάδα ή ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση, που υποβάλλεται στο πρωτότυπο. Εφόσον τα εν λόγω έγγραφα συντάσσονται στο εξωτερικό, θα φέρουν την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση και θα είναι μεταφρασμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς. Δεν απαιτείται επισημείωση ή θεώρηση, όταν το πληρεξούσιο ή η εξουσιοδότηση συντάσσεται ενώπιον διπλωματικής αρχής της Ελλάδος στο εξωτερικό. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας έδρας του νομικού προσώπου, για την ύπαρξή τους, το οποίο φέρει την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση και είναι μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς.

ζ. Τα αλλοδαπά φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που κατοικούν ή έχουν την έδρα τους σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας και ζητούν την επιστροφή φόρου από οποιαδήποτε αιτία ή αγοράζουν ακίνητο ή μεταβιβάζουν μετοχές ή είναι υπόχρεα σε καταβολή φόρου ή συμμετέχουν ως εταίροι/μέλη, μέλη Δ.Σ., διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες υποβάλλουν: Το συστατικό τους έγγραφο μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας έδρας του νομικού προσώπου για την ύπαρξή τους, το οποίο φέρει την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση και είναι μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Κ.Φ.Δ. επίσημα μεταφρασμένο.
η. Ο ιδρυτής των υπό ίδρυση νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων συνυποβάλλει και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π. με την οποία δηλώνεται ότι, το υπό ίδρυση νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δεν έχει νόμιμα συσταθεί.

2. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Τα πρόσωπα της ενότητας 1, υποχρεούνται να ενημερώνουν τη Φορολογική Διοίκηση για τις μεταβολές που αφορούν στην επωνυμία, το διακριτικό τίτλο, τη διεύθυνση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, την έδρα ή το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους καθώς και τις λοιπές πληροφορίες που παρασχέθηκαν κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός δέκα (10)ημερών από το χρόνο που έγιναν οι μεταβολές ή από το χρόνο έκδοσης της ανακοίνωσης του Γ.Ε.ΜΗ., όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό υποβάλλουν δήλωση μεταβολής επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνυποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά κατά τα ανωτέρω.
3. ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Τα φυσικά πρόσωπα της ενότητας 1, υποχρεούνται να υποβάλλουν, εντός δέκα (10)ημερών από την οριστική παύση της δραστηριότητάς τους δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποβάλλουν τη δήλωση αυτή εντός δέκα (10)ημερών από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το Γ.Ε.ΜΗ. όπου απαιτείται, συνυποβάλλοντας το σχετικό έγγραφο, κατά περίπτωση.
Σε περίπτωση που τα εν λόγω πρόσωπα δεν τίθενται σε εκκαθάριση, υποβάλλουν την ίδια δήλωση, εντός δέκα (10) ημερών από τη λύση τους ή την παύση των εργασιών τους, κατά περίπτωση. Πριν την καταχώρηση της δήλωσης στο μηχανογραφικό σύστημα ακυρώνονται υποχρεωτικά τα θεωρημένα φορολογικά στοιχεία η θεώρηση των οποίων, διενεργήθηκε από το χρόνο παραγωγικής λειτουργίας του σχετικού υποσυστήματος TAXIS σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και υποβάλλεται από το φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/86, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του, με την οποία δηλώνεται ότι, δεν υφίστανται αποθέματα της επιχείρησης, πάγια ή εμπορεύσιμα, χρηματικές απαιτήσεις ή υποχρεώσεις.

Επισημαίνουμε ότι: Οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής και διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπληρώνονται και υποβάλλονται εις απλούν, από το φορολογούμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Όταν υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π. Για τις περιπτώσεις που η εξουσιοδότηση έχει καταρτιστεί σε χώρα του εξωτερικού, πρέπει να φέρει επισημείωση ή προξενική θεώρηση, κατά περίπτωση, με εξαίρεση την εξουσιοδότηση που έχει καταρτιστεί ενώπιον διπλωματικής αρχής της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Με την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων, τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, επιδεικνύουν υποχρεωτικά σε πρωτότυπη μορφή τα ως άνω δικαιολογητικά, κατά περίπτωση και συνυποβάλλουν ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών. Σε κάθε περίπτωση που φορολογούμενος παραλείψει, να υποβάλλει τις δηλώσεις της παρούσας ή τις υποβάλλει εκπρόθεσμα, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν.4174/2013) κατά περίπτωση.

πηγη