Θέματα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής

22 Μαΐου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Πότε επιβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή – Αίτημα αναστολής καταβολής

22 Μαι 2015 – 09:16

Picture 0 for Θέματα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής

1. ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.-ν.4174/2013), εφόσον ο υπόχρεος αμφισβητεί πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από τις φορολογικές αρχές ή σιωπηρές απορρίψεις των αρχών αυτών, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα αυτού (άρθ. 2 Κ.Φ.Δ.), οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.
Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την πράξη ή παρέλειψε την έκδοσή της, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης στον υπόχρεο ή από τη συντέλεση της παράλειψης. Η προθεσμία αυτή αναστέλλεται κατά το διάστημα 1 έως 31 Αυγούστου.
Στην προσφυγή πρέπει εκτός των άλλων να αναγράφονται και τα στοιχεία του αντικλήτου, ανάλογα με την περίπτωση. Αν και η υποχρέωση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού της ενδικοφανούς προσφυγής, ειδικά επί προσφυγών από κατοίκους εξωτερικού ο ορισμός αντικλήτου επί της προσφυγής με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του είναι επιβεβλημένος. Ως αντίκλητος μπορεί να ορισθεί ο φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα του κατοίκου εξωτερικού, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κ.Φ.Δ. και την υπ΄ αριθμ. ΠΟΛ 1283/2013 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ή και άλλο πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί ο προσφεύγων.
Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50%. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου βάσει δήλωσης.
Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει, ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής της καταβολής του ανωτέρω καταβλητέου ποσοστού 50%. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δύναται να αναστείλει την εν λόγω καταβολή, μόνο στην περίπτωση που η καταβολή θα είχε ως συνέπεια ανεπανόρθωτη βλάβη για τον υπόχρεο.

2. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Η απόφαση επί του αιτήματος αναστολής εκδίδεται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του αιτήματος και ενημερώνεται σχετικά η αρμόδια φορολογική αρχή και ο υπόχρεος. Εφόσον δεν εκδοθεί απόφαση εντός της προθεσμίας αυτής θεωρείται ότι το αίτημα αναστολής έχει απορριφθεί.
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται από την ανωτέρω Διεύθυνση εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της προσφυγής και κοινοποιείται στον υπόχρεο κατά τις κείμενες διατάξεις (άρθ. 5 Κ.Φ.Δ.), με ενημέρωση και της αρμόδιας φορολογικής αρχής. Επί κατοίκων εξωτερικού η κοινοποίηση γίνεται στον ορισθέντα αντίκλητο, εκτός εάν δεν έχει ορισθεί, οπότε η κοινοποίηση γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδ. β΄ της παρ. 5 του ως άνω άρθρου. Η ανωτέρω προθεσμία, για την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής, αναστέλλεται κατά το διάστημα 1 έως 31 Αυγούστου.
Αν εντός της ανωτέρω προθεσμίας δεν εκδοθεί απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής, τότε θεωρείται ότι η προσφυγή έχει απορριφθεί και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση της απόρριψης αυτής κατά την εκπνοή της εν λόγω προθεσμίας.
Κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή κατά της σιωπηρής απόρριψης αυτής, ο υπόχρεος δύναται να ασκήσει δικαστική προσφυγή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της ανωτέρω Διεύθυνσης ή τη συντέλεση της σιωπηρής απόρριψης.
Επί δικαστικών προσφυγών που ασκούνται από κατοίκους εξωτερικού, η προθεσμία άσκησης αυτών είναι ενενήντα (90) ημέρες. Με επιμέλεια του υπόχρεου και επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της δικαστικής προσφυγής, απαιτείται η επίδοση επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της.
Προσφυγή απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια κατά οποιασδήποτε πράξης των φορολογικών αρχών για την οποία πρέπει να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή είναι απαράδεκτη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με την άσκηση και τις διαδικασίες ενδικοφανούς προσφυγής (νομοθετικό πλαίσιο, εκδοθείσες αποφάσεις και εγκυκλίους, απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα κλπ) είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.publicrevenue.gr της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ (πρώην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ) → Συχνές ερωτήσεις που αφορούν στην Δ.Ε.Δ. και τις αρμοδιότητές της. Οι πληροφορίες αυτές επικαιροποιούνται με τις τυχόν μεταβολές και είναι προσβάσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο.

πηγη