Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι…

11 Μαΐου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Εν μέσω θέρους αναμένεται να υπογραφεί η Σύμβαση μεταξύ της Ε.Ε και της Ελβετίας αναφορικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Picture 0 for Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι...

• «Τίτλοι τέλους» στο απόρθητο μέχρι σήμερα ελβετικό τραπεζικό απόρρητο φαίνεται να προωθούνται κοινή συναινέσει Ελλάδας – Ελβετίας. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των δύο χωρών, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει στη Βουλή νομοσχέδιο με όρους εθελοντικής αποκάλυψης τραπεζικών καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι ελβετικές τράπεζες θα ενημερώσουν σχετικά τους Ελληνες καταθέτες, επιβάλλοντας ρήτρα «απενεργοποίησης» του λογαριασμού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους της εθελοντικής αποκάλυψης.

• Εν μέσω θέρους αναμένεται να υπογραφεί η Σύμβαση μεταξύ της Ε.Ε και της Ελβετίας αναφορικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2018, ενώ η Ελβετία έχει ήδη υπογράψει τη σύμβαση του ΟΟΣΑ για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (παρόμοια με τη FATCA), η οποία τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017.

• Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Οικονομικών την υπουργική απόφαση με την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το επίμαχο άρθρο 21, που αφορά την επιβάρυνση με ποσοστό 26% όλων των δαπανών για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών από προμηθευτές εγκατεστημένους σε προνομιακά ή μη συνεργάσιμα κράτη, σε συνέχεια των αντιδράσεων που προκάλεσε η εισαγωγή του στους φορείς της αγοράς.

• Σε σχεδόν αντίθετη τροχιά με το παραπάνω άρθρο του νόμου που ορίζει ότι προϋπόθεση για την εκπεσιμότητα της δαπάνης είναι η πληρωμή της προκαταβολής, η υπουργική απόφαση ορίζει μια σειρά από εξαιρέσεις και απαλλαγές.

• Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο φορολογούμενος δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τη συναλλαγή ζητώντας τη σχετική προέγκριση και απαλλαγή ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει.
• Εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση οι συναλλαγές μεταξύ ημεδαπών εταιρειών, οι συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που ορίζουν οι ελληνικές φορολογικές διατάξεις περί ενδοομιλικών συναλλαγών, καθώς και οι συναλλαγές που αφορούν ενδοομιλικές πληρωμές τόκων και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΚΦΕ.

• Απαλλάσσονται αυτοδίκαια από την πληρωμή του 26% συναλλαγές που αφορούν, μεταξύ άλλων, εισαγωγή στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυσικού αερίου, ή συναλλαγές με αντικείμενο προϊόντα ή εμπορεύματα, η τιμή των οποίων προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, ή συναλλαγές με εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής κατά τον χρόνο διενέργειάς της ή συναλλαγές που αφορούν συμβάσεις ναυλώσεως πλοίου ως προς τον ναύλο.

• Απαλλάσσεται επίσης από την υποχρέωση πληρωμής του 26% κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δηλώνει ότι διαθέτει τα δικαιολογητικά που την πιστοποιούν (έγγραφη σύμβαση έργου, ισολογισμούς της αλλοδαπής εταιρείας, τιμολόγια εξόφλησης, τελωνειακά έγγραφα, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας κ.ο.κ.).

• Δεν δεσμεύει η προέγκριση της συναλλαγής οποιονδήποτε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο κατά τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα. Επιπλέον, μπορεί να γίνει δειγματοληπτικός μερικός έλεγχος στον υπόχρεο, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει όχι μόνο τα έγγραφα που ορίζονται στην υπουργική απόφαση, αλλά και κάθε άλλο έγγραφο που ο έλεγχος τυχόν κρίνει απαραίτητο.

 

• Υποχρεούνται σε λήψη και τήρηση στοιχείων ταυτοποίησης των πελατών τους επί πενταετία (αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμοί κοινής ωφελείας, καταστατικά εταιρειών κ.λπ.), όχι μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά ευρείες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φορολογικοί σύμβουλοι, λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές και κτηματομεσίτες. Η συγκεκριμένη νομοθεσία περιορίζει την έκταση και του επαγγελματικού απορρήτου, καθώς τα παραπάνω πρόσωπα υποχρεούνται να αναφέρουν στην Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος όσες πληροφορίες έχουν περιέλθει σε γνώση τους σχετικά με πράξεις ξεπλύματος.

 

Πηγή: Grant Thornton

 

Kathimerini.gr πηγη