Ποια τα μέτρα για την κάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα

7 Μαΐου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ ύψους 1,5%, καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Picture 0 for Ποια τα μέτρα για την κάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα

Νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ ύψους  1,5%, καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», οι Βρυξέλλες πιέζουν να ανέλθει ο συντελεστής στο 17%-18% ενώ η κυβέρνηση προτείνει συντελεστή 16%.
Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα σενάρια που εξετάζονται για ώστε να επιτευχθεί πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ κάνουν λόγο για μέτρα που κυμαίνονται από 1,8 μέχρι 4,5 δισ. ευρώ.
Εκτός του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, εξετάζεται το τέλος διαμονής με δύο σενάρια. Το πρώτο με επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1-5 ευρώ και θα εφαρμοστεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 5 αστέρων. Θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών.
Το δεύτερο αφορά το τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο, που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
Επίσης, γίνεται λόγος για αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Σήμερα για καθαρό εισόδημα από 50.001 μέχρι και 100.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,1%, ενώ για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,8%.
Ακόμη, εξετάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η επιβολή πρόσθετης φορολογίας για τους 500 πλουσιότερους Έλληνες φορολογούμενους.
Επίσης, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015. Το μέτρο αποδίδει περί τα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο χρονικό περιθώριο για να σχεδιαστεί ο νέος φόρος που θα τον αντικαταστήσει.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται βρίσκονται και ο συναλλαγές με κάρτες. Ενδέχεται να ξεκινήσει πολιτικά στα νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους. Θα αφορά 22 νησιά της χώρας και η χρήση της κάρτας θα είναι υποχρεωτική για αγορές άνω των 70 ευρώ.
Ακόμη, επανέρχεται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κάτι που όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα ωστόσο, δεν αφορά τη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα τώρα, καθώς θα δημιουργούσε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.
Συζητείται η επιβολή φόρου πολυτελείας, σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ωρολόγια, και μπορεί να φθάνει το 5%. Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%. Πρόκειται για τον φόρο που επιβάλλεται σε αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη.
Εφόσον αυξηθεί, σημειώνει η «Καθημερινή», θα διαμορφωθεί σε 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητα 1.929 κυβικών και άνω και μέχρι 2.500 κυβικών παλαιότητας μέχρι 10 ετών.
Επίσης, θα διαμορφωθεί σε 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα. Επίσης, στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα ενταχθούν και τα σκάφη αναψυχής.

 

Capital.gr πηγη