Κίνδυνος μπλακ αουτ στις εφορίες

6 Μαΐου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αναγκασμένοι να επισκεφθούν την εφορία είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πρόκειται για κατηγορίες οφειλετών που η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την ρύθμιση των οφειλών τους έχει μπλοκαριστεί και το σύστημα τους πληροφορεί ότι προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους. Με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται σε απώλεια χρόνου και ταλαιπωρία.

«Όσοι χρωστούν στην εφορία είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Μόνο το 5% να χρειαστεί να επισκεφθεί την εφορία τότε μιλάμε για διακόσιες χιλιάδες επισκέψεις», λέει στο capital.gr υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Και όλες οι εφορίες είναι εκατόν είκοσι».

Οι κυριότερες περιπτώσεις στις οποίες οι οφειλέτες καλούνται να προσέλθουν στην εφορία είναι κατά κύριο λόγο οι εξής:

-ύπαρξη των λεγόμενων υπερπληρωμών. Οι φορολογούμενοι είχαν στο παρελθόν πληρώσει κατά λάθος κάποιο ποσό αυξημένο σε σχέση με αυτό που τους αναλογούσε σε παλαιότερη ρύθμιση οφειλών. Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα έχει μπλοκαριστεί και το ξεμπλοκάρει με μια χειρόγραφη και γραφειοκρατική διαδικασία το τμήμα εσόδων της εφορίας.

-μεταφορά και ρύθμιση χρεών από τους κληρονομούμενους στους κληρονόμου. Και αυτή η διαδικασία απαιτεί επίσκεψη στην εφορία. Εφόσον οι κληρονόμοι διαθέτουν τους κωδικούς taxisnet του θανόντα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές αλλά αυτό είναι κάτι παράτυπο. Στην ουσία για να ρυθμίσουν οι κληρονόμοι την οφειλή του θανόντα θα πρέπει να υποστούν μια γραφειοκρατική διαδικασία στην εφορία. Και αυτό μόνο και μόνο επειδή θέλουν να πληρώσουν.

Το πρόβλημα της αυξημένης προσέλευσης των οφειλετών του δημοσίου προς τις εφορίες αναμένεται να παρουσιαστεί κοντά στη λήξη της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης. Η προθεσμία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαϊου και την ίδια ημερομηνία λήγει και η δυνατότητα των φορολογούμενων να κάνουν χρήση της λεγόμενης ρύθμισης εξπρές, δηλαδή να πληρώσουν μέρος της βασικής οφειλής και να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις.

πηγη