42.000 Αιτήσεις για την ρύθμιση οφειλών – Προσοχή στις περιπτώσεις κεφαλαιοποίησης προστίμων και προσαυξήσεων

21 Απριλίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς φαίνεται να προχωρά η ρύθμιση οφειλών προς την φορολογική Διοίκηση.

42.000 αιτήσεις, είχε δεχθεί το taxis μέχρι το βράδυ της 20ης Απριλίου 2015 ενώ ταυτόχρονα έχουν ρυθμιστεί ποσά περίπου 380 εκ. ευρώ.

Ωστόσο κάποιοι από τους οφειλέτες θα χρειαστεί να επισκεφθούν τις Δ.Ο.Υ. για τον διαχωρισμό βεβαιωμένων προστίμων από το κεφάλαιο μιας και η ηλεκτρονική εφαρμογή της ρύθμισης,  δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις από το κεφάλαιο στις περιπτώσεις αυτά έχουν συμβεβαιωθεί.

Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε συνήθως σε φορολογικές υποθέσεις πριν από το 2006, αλλά και σε φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από ελέγχους της εφορίας ή άλλων ελεγκτικών κέντρων.

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις να έχει συμβεβαιωθεί πρόστιμο ή προσαύξηση μαζί με οφειλόμενο φόρο, μετά την ισχύ του ν. 4174/2013, καθώς τα πρόστιμα καταχωρούνται σε  ξεχωριστό ΚΑΕ.  Ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.

Τονίζουμε επίσης ότι σε οφειλές που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των προστίμων και προσαυξήσεων από το κεφάλαιο (κύρια οφειλή), η εφαρμογή του taxis ειδοποιεί με συγκεκριμένο μήνυμα “Οι οφειλές σας ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετους φόρους μη διακριτούς ηλεκτρονικά …” .

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι ο οφειλέτης να επισκεφθεί την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για περαιτέρω ενέργειες.

Taxheaven.gr ΠΗΓΗ