“Πρόσω ολοταχώς” για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

7 Απριλίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

Picture 0 for "Πρόσω ολοταχώς" για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Όσοι πληροφορήθηκαν χθες για το περιεχόμενο των συνομιλιών στη συνάντηση Λαγκάρντ – Βαρουφάκη (και μάλιστα ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα για τους καθολικούς!!!), ήταν εύκολο να συμπεράνουν, για την σημασία που δίνουν οι δανειστές και τις πιέσεις που ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να επισπευσθούν, ως προς τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά.

Αυτοί που γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ως προς την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, θεωρούν βέβαιο και επιβεβλημένο από τις περιστάσεις, ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η αύξηση  των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το γενικότερο ψαλίδισμα σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και όσοι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνουν κατά μέσο όρο από τα 55 στα 62 έτη.

Δηλαδή θα επηρεάσουν είτε όσους έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης, χωρίς να έχουν πιάσει ακόμη την ηλικία εξόδου, είτε έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 62 έτη είναι:

1. Άνδρες στο Δημόσιο με πρόσληψη πριν από το 1983 που βγαίνουν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας

2. Άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο με πρόσληψη μετά το 1983 που βγαίνουν στη σύνταξη από τα 52 με ανήλικο παιδί και 25ετία το 2011 και το 2012 ενώ μπορούν να αποχωρήσουν επίσης στα 58 και στα 59 εφόσον έχουν συνολικά 35 έως 37 έτη.

Με λιγότερα έτη μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη από τα 61 ως τα 63 και μειωμένη από τα 56 ως τα 58.

3. Γυναίκες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ή χωρίς ανήλικο παιδί.

4. Μητέρες ασφαλισμένες πριν από το 1993 στο ΙΚΑ που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ανήλικο παιδιά και 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012.

5. Άνδρες και γυναίκες που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012 αλλά και γυναίκες που κατοχυρώνουν την έξοδο με όρια ηλικίας 57 ή 55 αν πρόκειται για μειωμένη, εφόσον έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης ως το 2012.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες θα γίνουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ζητούμενο είναι ανν ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που έχει κατοχυρώσει την έξοδο με 10.500 ημέρες το 2012 θα προλάβει να φύγει στα 59 ή θα τον πιάσουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα γίνουν εντός του 2015, μετά το β’ εξάμηνο και ο χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι το 2016.

πηγη