ΓΛΚ: Ξεπέρασε κάθε όριο η χρηματοδότηση των Ταμείων

26 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την προϋπολογισμένη χρηματοδότηση θα απορροφήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η χρηματοδότηση των περισσότερων ταμείων είναι και επίσημα εκτός ελέγχου, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τις εκτιμήσεις του για το 2014, “φουσκώνοντας” κατά 1 δισ. ευρώ τον τελικό λογαριασμό.

Τα στοιχεία εκτέλεσης μέχρι το 9μηνο του έτους έδειχναν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπιζαν το ΕΚΑΣ που είχε απορροφήσει το 121,8% της χρηματοδότησης του, ο ΟΑΕΕ που είχε απορροφήσει το 106,3% της χρηματοδότησης του, ο ΟΓΑ με 86,3% και το ΙΚΑ με 85,6%.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο του έτους, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αναφορικά με τον κίνδυνο αρκετοί ασφαλιστικοί φορείς να βρεθούν εκτός ορίου έως το τέλος του χρόνου, γεγονός που ανάγκασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΑΕΕ που έχει υπερβεί ήδη το στόχο, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που βρίσκονται στο όριο, αλλά και η υπέρβαση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ, ανάγκασαν το ΓΛΚ να προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για τη συνολική ετήσια χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ, του ΟΓΑ κατά 500 εκατ. ευρώ, του ΙΚΑ κατά 600 εκατ. ευρώ και του ΕΚΑΣ κατά 200 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά έρχονται να προστεθούν στα 360 εκατ. ευρώ που έλαβε ήδη ως έκτακτη χρηματοδότηση ο ΕΟΠΠΥ, ώστε να καλύψει μέρος από τα “φέσια” που έχει προς ιδιώτες. Ωστόσο, οι οφειλές που απομένουν φτάνουν το 1,59 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να λάβει πριν λίγο καιρό ακόμα 250 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές χρεών του.

Πλέον μετά την προσαρμογή των στόχων η πορεία χρηματοδότησης των ταμείων εμφανίζεται να βρίσκεται στο 10μηνο σε καλύτερη κατάσταση. Συγκεκριμένα ο Ο.Α.Ε.Ε από το 106,3% της επιχορήγησης που είχε απορροφήσει στο 9μηνο, μετά την έκτακτη χρηματοδότηση εμφανίζεται να βρίσκεται μόλις στο 84,4%, έχοντας εισπράξει έως και τον Οκτώβριο 960 εκατ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα o Ο.Γ.Α., στο τέλος Οκτωβρίου εμφανίζεται να έχει απορροφήσει το 82,9% (2,4 δισ. ευρώ) αν και το Σεπτέμβριο με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη για τη συνολική χρηματοδότηση του είχε απορροφήσει το 86,3% (2,1 δισ. ευρώ).

Ίδια εικόνα και για το ΙΚΑ καθώς ενώ στο 9μηνο του έτους τα στοιχεία έδειχναν ότι έχει απορροφήσει ήδη 2,03 δισ. ευρώ δηλαδή το 85,6% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014, πλέον αν και έχει εισπράξει 2,29 δισ. ευρώ, εμφανίζεται να έχει απορροφήσει το 81,4% του συνολικού κονδυλίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η συνολική επιχορήγηση για το έτος θα ανέλθει στα 2,23 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,19 δισ. ευρώ που ήταν το 2013.

Στο όριο βρίσκεται και πάλι η πληρωμή του ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου), αν και στο 9μηνο τα στοιχεία έδειχναν να έχει φτάσει το 121,8%. Πλέον μετά την πρόβλεψη για επιπλέον χρηματοδότηση του με 200 εκατ. ευρώ, φαίνεται να έχει απορροφήσει το 93,6% δηλαδή 675 εκατ. ευρώ από τα 721 εκατ ευρώ που αναμένεται να εισπράξει στο σύνολο του έτους.

ΠΗΓΗ