Πρώτο ένσημο: Δωρεάν εισφορές για το β’ εξάμηνο της πρόσληψης και ρήτρα μη απόλυσης

Πρώτο ένσημο: Δωρεάν εισφορές για το β’ εξάμηνο της πρόσληψης και ρήτρα μη απόλυσης

16 Σεπτεμβρίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Αγγελική Μαρίνου

Με δύο ισχυρές ρήτρες για τους εργοδότες ξεκινά το 2022 το νέο πρόγραμμα πρόσληψης άνεργων νέων από 18 έως 29 ετών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα δεσμευτούν με ρήτρες:

  • διακράτησης του νέου μισθωτού για επιπλέον διάστημα μετά την λήξη της εξάμηνης επιδότησης
  • μη απολύσεων για το υπόλοιπο προσωπικό της επιχείρησης.

Εφόσον η επιχείρηση ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, θα μπορεί να ενταχθεί συμπληρωματικά στο πρόγραμμα των 150.000 θέσεων εργασίας που επιδοτεί στο 100% τις ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων.

Έτσι για κάθε νέα θέση που διατηρείται, θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Επιδότηση μισθού και πριμ στον εργοδότη

Το «Πρώτο ένσημο» που παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αφορά 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ κάθε νέας πρόσληψης νέων, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή εκπαιδευτικής κατηγορίας, οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιάσουν δουλειά. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις στο πρόγραμμα να ενταχθούνν και νέοι με λίγα ένσημα.

Το ποσό θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ως εξής: 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους. Το όφελος για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι διπλό: 100 ευρώ το μήνα για τον κάθε εργαζόμενο και 100 ευρώ για τον εργοδότη του, μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου.

Το μπόνους πρόσληψης δεν θα δοθεί εφάπαξ, αλλά σε δόσεις, πιθανότατα σε δύο (300 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και άλλα 300 ευρώ στο τέλος του εξαμήνου).

Για εργασία μερικής απασχόλησης, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 ευρώ για τον εργαζόμενο.

πηγη:www.insider.gr