Πώς θα καλυφθεί και ποιον θα επιβαρύνει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Πώς θα καλυφθεί και ποιον θα επιβαρύνει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

16 Σεπτεμβρίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος με στόχο να περιοριστεί η επίπτωση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η χρηματοδότηση της επιδότησης θα πραγματοποιηθεί μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα έχει ως βασική προτεραιότητα να λειτουργεί αποσβεστικά σε εξαιρετικές συνθήκες όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τώρα με την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από που θα προέλθουν τα έσοδα του νεοσύστατου Ταμείου; Από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που εκπλειστηριάζει το Ελληνικό Κράτος. Πρόκειται για δικαιώματα που έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας από την Ε.Ε.

Για το 2021 η Ελλάδα προβλέπεται να εκπλειστηριάσει συνολικά 20.855.000 δικαιώματα και εκτιμάται ότι θα εισπράξει έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα έσοδα το 60% θα κατευθυνθεί προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για τη χρηματοδότηση της πράσινης ενέργειας, περίπου 11% θα πάει για το μηχανισμό της αντιστάθμισης που επιδοτεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, ποσοστό 1,5% θα πάει για τη χρηματοδότηση της ηλεκτροκίνησης και το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το 2021.

Η πρώτη προίκα του ταμείου θα είναι 150 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας, η υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων κάθε χρόνο ανανεώνεται οπότε ανάλογα με τα έσοδα και τις απαιτήσεις, την επόμενη χρονιά τα ποσοστά θα αναπροσαρμοστούν.

Σύσκεψη με ιδιώτες προμηθευτές

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των ιδιωτών προμηθευτών με αντικείμενο το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Ο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες απηύθυνε σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κόστος από τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε τοποθέτηση από πλευράς των μικρότερων μη καθετοποιημένων εταιρειών προμήθειας, οι οποίες τόνισαν ότι η αγορά βρίσκεται στο κόκκινο από τον περασμένο Νοέμβριο και την έναρξη του target model, όταν ανέβηκε σημαντικά το κόστος της balancing αγοράς.

Όπως είπαν δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω έκπτωση. Επίσης εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τη ΔΕΗ, καθώς όπως υποστήριξαν δημιούργησαν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Τέλος εκφράστηκε αμφιβολία για το κατά πόσο θα φτάσουν τα χρήματα που προορίζονται για την επιδότηση, με δεδομένο ότι το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς εμφανίζει σημαντική αύξηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά ξεπερνά τα 170 ευρώ/MWh. Από την πλευρά του, τέλος, ο υπουργός ενέργειας δεσμεύτηκε ότι το ποσό της επιδότησης θα καταβληθεί στους προμηθευτές εντός του Νοεμβρίου, προκαταβολικά και αναλογικά με το μερίδιο της κάθε εταιρείας ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τελική εκκαθάριση με βάση τις πραγματικές καταναλώσεις, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρείες.

πηγη:www.capital.gr