Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου-Ιουνίου

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου-Ιουνίου

12 Ιουνίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αποφάσεις, διατάξεις, εγκυκλίους και δηλώσεις covid, αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ή μηδενικών ενοικίων. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών για τα ενοίκια του Μαΐου, μέχρι τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις Covid για τις δηλώσεις Απρίλιου, ενώ τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η απόφαση που θα ξεκαθαρίζει όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών το τοπίο με τις γκριζες ζώνες που έχουν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο παρά το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν ενοίκιο από τους μισθωτές. Ειδικότερα

1. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν προκαταβολικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μηδενικά ή κουρεμένα ενοίκια του Μαΐου. Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος θα πρέπει έως την Τρίτη 15 Ιουνίου να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα ενοίκια.

Απαραίτητη προϋπόθεση να πληρούνται  οι εξής προϋποθέσεις:

– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.  

– Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

– Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα αποζημιώνεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

2.  Λύσεις στα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων που για 16 μήνες δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από το κράτος παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια ή μηδενικά επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών – εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες. Με τις διορθώσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ είτε θα αποζημιωθούν πλήρως οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια ή θα κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε να αποζημιωθούν πλήρως για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια είτε να  κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν. 

3. Κατατίθεται έστω και καθυστερημένα η διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων. Όπως εχει αναφέρει ο κ. Σταικούρας ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του μέτρου. Σημειώνεται ότι τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οτο ενοίκιο είναι μειωμένο κατά 40% . Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και  για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.