Το σχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το σχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

12 Ιουνίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με στόχο να αδρανοποιήσει φορολογικά τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες  στις υφιστάμενες ζώνες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί σε μία εκ βάθρων αλλαγή του ΕΝΦΙΑ που θα συμπαρασύρει και τον συμπληρωματικό φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις νέες περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγάλος καθώς μέχρι σήμερα κατέβαλαν για σημαντικής αξίας περιουσίες πολύ μικρά ποσά, ενώ αντίθετα στις “παλαιές” περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που σχεδιάζεται από το μηδέν θα έχει νέους συντελεστές και όπως γίνεται αντιληπτό θα επηρεαστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς οι νέες τιμές ζώνης οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε περιουσία άνω των 250.000 ευρώ (πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος). Για παράδειγμα κάποιος που έχει ακίνητο 135 τετραγωνικών μέτρων στο Μοσχάτο η αντικειμενική αξία ανέρχεται σήμερα στα 243.000 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2022 η αξία της περιουσίας θα εκτιναχθεί στα 364.500 ευρώ.

Η νέα αξία του ακινήτου εντάσσει αυτόματα το ακίνητο στον συμπληρωματικό φόρο με τον ιδιοκτήτη να καταβάλει μερικές χιλιάδων ευρώ επιπλέον φόρο. Όπως όλα δείχνουν τόσο οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου όσο και το αφορολόγητο όριο αναμένεται να τροποποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή επιπλέον φόρου σε σχέση με αυτά που πληρώνει σήμερα.  

Το βάρος όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα σηκώσουν οι νέες εντάξεις. Συγκεκριμένα περιοχές στη Χίο, την Λέσβο, τη Σάμο, όλο το νησί των Κυθήρων αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας “οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν”. Όπως σημείωσε, “το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%.  “Η άσκηση για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα καταβληθεί σε 10 ή 12 δόσεις.

ΠΗΓΗ: WWW.CAPITAL.GR