ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

13 Οκτωβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Στόχος της δράσης είναι η στήριξη νέων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Ειδικότερα μέσω της δράσης προωθείτε η προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις, και συγκεκριμένα, στο στόχο της αύξησης της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας και αυτοαπασχόλησης.

ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι:

• άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης

• φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

 

ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ενδεικτικά, οι δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν, είναι οι ακόλουθες:
Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού κ.α.
Εξαιρούνται οι δραστηριότητες εστίασης και το λιανικό εμπόριο, εκτός αν αποτελεί συμπληρωματική δραστηριότητα απαραίτητη για την παροχή της υπηρεσίας (π.χ. πώληση φαρμάκων από κτηνίατρο).

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ οι οποίοι θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της Δράσης θα ορισθούν αναλυτικά στην Πρόσκληση του Προγράμματος. Συνεπώς θα περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες πέρα από τις παραπάνω.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι δικαιούχοι που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα:
• Να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και να έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991.

• Να δραστηριοποιηθούν ή να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
• Κάθε υποψήφιος να συμμετέχει στην υποβολή μίας μόνο πρότασης.
• Η επαγγελματική τους δραστηριότητα να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης.
• Να μην διαθέτουν εισόδημα από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Να μην έχουν λάβει ενισχύσεις άνω των 200.000€ κατά τα 2 τελευταία έτη πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης (κανόνας de minimis).

Σημείωση: Θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000€. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής τραπέζης.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
• επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της νέας θέσης εργασίας),
• το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, παροχές τρίτων (ΔΕΚΟ)
• τα έξοδα φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες
• οι δαπάνες προβολής και δικτύωσης,
• το κόστος μισθωτής εργασίας έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ),
• ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία κ.α.) και παρεμβάσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ,
• οι αμοιβές τρίτων (λογιστής, δικηγόρος, σύμβουλος επιχειρήσεων).

Οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγηθούν για τον παραγωγικό τους εξοπλισμό θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον τρία (3) έτη από την ολοκλήρωση του έργου. Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

ΑΤΣΚΑΚΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

atskakanis@gmail.com