Στο εκκαθαριστικό ο φόρος για τις παροχές σε είδος

1 Απριλίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Χωρίς παρακράτηση φόρου θα χορηγούνται οι παροχές σε είδος από τους εργοδότες προς τους μισθωτούς. Αντίθετα ο φόρος που αναλογεί στις παροχές θα βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, όσον αφορά τις παροχές σε είδος ορίζεται ότι «όσον αφορά στις παροχές σε είδος, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση».

Επιπλέον με την εγκύκλιο ορίζεται ότι στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.

Τέλος, ορίζεται ότι από τις αρχές του έτους η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%, όπως ορίζεται στον νόμο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ως μέτρο πίεσης προς τους εργοδότες προβλέπεται η απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ανεξαρτήτως από την καταβολή ή όχι των αποδοχών στον εργαζόμενο.

πηγη