Αγριεύει η Εφορία: Πλειστηριασμοί και δεσμεύσεις στοιχείων για να τονωθούν τα έσοδα

27 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Σαφές το μήνυμα Βαλαβάνη από τη Βουλή. Στόχος να πειστούν οι δανειστές για την επίτευξη των στόχων και για την κάλυψη του gap

Σε σαφάρι για την αύξηση των εσόδων έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες αρχές προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα στην αγορά ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις που τρέχουν ώστε να πληρώσουν και για να γλιτώσουν φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Τον τόνο έδωσε πρώτη από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών η οποία δήλωσε ότι όσοι δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα ελεγχθούν, θέτοντας σε συναγερμό τις ελεγκτικές αρχές. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος και πως η διεκπεραίωση νέων θα “γονατίσει” κυριολεκτικά το σύστημα.

Της ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗ

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να κλείσει τον Μάρτιο πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού και να μπορέσει τον Απρίλιο να διαμορφώσει μια τάση που θα επιτρέψει στους δανειστές να δεχθούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης για αυξηση των ταμειακών ροών και εκτέλεση των στόχων που έχον τεθεί.

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές ότι τα έσοδα που θα χαθούν από την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται θα καλυφθεί από τις νέες ρυθμίσεις και τη ν αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Όπερ σημαίνει ότι τα μέτρα είπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενταθούν, με τα νομικά τμήματα των εφορών να ξεσκονίζουν φακέλους και να παραπέμπουν υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και να ασκούν όλα τα μέσα είπραξεις που υφίστανται. Μόνο το μέτρο της προσωποκράτησης έχει ανασταλεί, ενώ οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας εντείνονται.

Παράλληλα οι εντολές είναι να επισπευθούν και οι δημοπρατήσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και ακινήτων για την είσπραξη βεβαιωμένων προς το Δημόσιο οφειλών.

Έχουν ξεκινήσει διαδικασίες- εξπρές για κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων και πλειστηριασμούς για κάθε έναν από τους 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 32 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες απαλλάσσονται από τον βραχνά της προσωποκράτησης- η οποία καταργείται για χρέη προς το Δημόσιο- και έχουν τη δυνατότητα αφενός να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έως το τέλος Μαΐου, κερδίζοντας διαγραφή έως και του 80% των προσαυξήσεων ή να ζητήσουν διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής μέχρι και σε 48 δόσεις.

Η Εφορία θα τους χτυπήσει την πόρτα απειλώντας με δέσμευση καταθέσεων ακόμη και με κατάσχεση ακινήτων.

Εφόσον η Εφορία προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου του οφειλέτη, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει με τον νόμο την υποχρέωση να βγάλει το ακίνητο στο σφυρί μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση.

Στο διάστημα αυτό εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού και ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Οι κοινοποιήσεις ενεργούνται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός δεν γίνει τελικά τη μέρα που έχει οριστεί, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί να γίνει ο πλειστηριασμός.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους μόνο αν το ακίνητο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης.

Ακόμη, η αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να απέχει πολύ από το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 για το ζευγάρι, με προσαυξήσεις για κάθε παιδί).

Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, τόσο κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα. Με νέα διάταξη εισάγεται απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων από το Δημόσιο σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους.

πηγη