Φορολογική δήλωση ακόμη και για ένα ευρώ εισόδημα

27 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι όλοι οι φορολογούμενοι που αποκτούν έστω και ένα ευρώ εισόδημα ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που ερμηνεύει τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι οποίες αφορούν στους υπόχρεους υποβολής φορολογικής δήλωσης αλλά και το χρόνο υποβολής και το τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα:

– Όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εφόσον αποκτούν κάποιο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό. Μάλιστα η υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική ακόμη και στην περίπτωση που ένας ενήλικος φορολογούμενος είναι προστατευόμενο μέλος και δηλώνεται στη φορολογική δήλωση του γονέα του. Έτσι, προκύπτει ότι είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο ή σκάφος αναψυχής καθώς αποκτούν τεκμαρτό εισόδημα.

– Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση είναι και οι ανήλικοι που αποκτούν κάποιο εισόδημα. Η δήλωση υποβάλλεται από τους γονείς τους. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ίσχυαν έως πέρυσι δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι είχαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 3.000 ευρώ. Από τις δυο παραπάνω περιπτώσεις προκύπτει ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογούμενων που θα κληθούν φέτος να υποβάλλουν φορολογική δήλωση καθώς μέχρι πέρυσι δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ εκτός της περίπτωσης που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες.

– Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση είναι και όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος.

– Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πότε υποβάλλονται δηλώσεις

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν, ανεξαρτήτως της πηγής του εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

πηγη