Ανοίγει αύριο το «επταήμερο παράθυρο» για τα ληξιπρόθεσμα

19 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Σε όσους καταβάλλουν την οφειλή προς το δημόσιο, σβήνονται οι προσαυξήσεις

«Παράθυρο» επτά ημερών ανοίγει από αύριο ώς και τις 27 Μαρτίου, για την τακτοποίηση παλιών ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών ή χρεών που ήδη έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, προκειμένου να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε χθές το βράδυ ( στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση), οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής τους και να απαλλαχθούν αναλογικά κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται

Για παράδειγμα, οφειλέτης που χρωστάει 2.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ αρχική οφειλή και άλλα τόσα σε προσαυξήσεις, εάν δώσει 1.000 ευρώ διαγράφει 1.000, εάν δώσει 500 ευρώ διαγράφει 500 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν σε ειδική σελίδα του Taxis που θα ανοίξει στις 20/3, θα συμπληρώνουν την ταυτότητα οφειλής και το ποσό που επιθυμούν να καταβάλουν και εντός τριών ημερών θα πρέπει να το καταθέσουν σε τραπεζικό κατάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την εν λόγω τροπολογία: «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως την 27.3.2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής στη Φορολογική Διοίκηση εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα καταβολής που την βαρύνουν. Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, έως την ανωτέρω ημερομηνία, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής».

Όπως είπε η αναπλ. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή, η ρύθμιση αποτελεί «Παράθυρο ευκαιρίας μιας εβδομάδας που ανοίγει 20 Μαρτίου και κλείνει στις 27 Μαρτίου  ώστε τα όποια έσοδα να είναι έσοδα Μαρτίου» και εξήγησε ότι δεν έρχεται με την συνολική ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς «Δεν έχει προαπαιτημένα και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση αντίθετα με την ρύθμιση που θα ακολουθήσει».

Επισήμανε πως «Το νόημα του παράθυρου ευκαιρίας είναι να υπάρξουν εισπράξεις από παλιά χρέη με μικρό κεφάλαιο και πολύ μεγάλες προσαυξήσεις τα οποία  δεν υπολογίζονται από τον μηχανισμό του υπουργείου ως εισπρακτέα. Ο δείκτης «αξιόχρεο ληξιπρόθεσμου χρέους» ξεκινάει με το όριο 4 ετών. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν κοντά στη μηδενική εισπραξιμότητα. Επίσης, υπάρχουν κατηγορίες χρεών που μπορεί να μην είναι παλιά έχουν όμως μεγάλες προσαυξήσεις πάνω σε μικρό κεφάλαιο όπως είναι τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Η πραγματικότητα είναι ότι τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν διαχρονικά ποσοστά εισπραξιμότητας 0,05%».

Σημείωσε πως η ρύθμιση δίνει δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι διπλός:

– ανακούφιση γιατί ακόμα και αν κάποιοι χρωστούν παλιές οφειλές οι συνέπειες τους κυνηγούν

 
-έσοδα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα ώστε να  βρεθούν 200 εκατ. ευρώ και να στηριχθεί το μίνιμουμ που κάνουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να απαντήσουμε στο που θα βρεθούν τα χρήματα.

Αναφορικά στις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ρύθμιση έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, απάντησε λέγοντας «οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν είναι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον άλλων κομμάτων είναι» ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμα και αν αυτοί σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, τόσο το καλύτερο για τα δημόσια ταμεία.

πηγη