Οι τρεις ρυθμίσεις “χάδια” για όσους δεν θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής την εφορία

18 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Από το ένα άκρο στο …άλλο περνάει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στους οφειλέτες της εφορίας. Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν να αυξάνουν με τον ίδιο ρυθμό –και τον Φεβρουάριο προστέθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάσει στα 77 δισεκατομμύρια ευρώ- η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και αποφασίζει να αντιμετωπίσει όσους δεν πληρώνουν με το… μαλακό. Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές οι οποίες εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις (και οι οποίες τρελαίνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία αντιτίθενται σε κάθε ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση των οφειλετών):

 

1. Μειώνονται δραστικά τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής φόρων. Η μόνη επιβάρυνση που θα έχει από εδώ και στο εξής όποιος δεν πληρώνει, θα είναι το 0,73% που προβλέπει ο νόμος. Η πρόσθετη ποινή που προέβλεπε ο νόμος (10% με τη συμπλήρωση δύο μηνών, 20% με τη συμπλήρωση έτους και 30% με τη συμπλήρωση διετίας) καταργείται. Γεγονός είναι ότι αυτά τα επιτόκια που ισχύουν μέχρι και σήμερα αγγίζουν τα όρια της τοκογλυφίας ξεπερνώντας και αυτά της πιστωτικής κάρτας.  Αν αφήσεις χρέος στην εφορία, στον έναν χρόνο θα έχεις φορτωθεί προσαυξήσεις 19,4%, στον δεύτερο χρόνο 40,9% και στον τρίτο χρόνο 64,5%. Από αυτά τα ποσοστά, ακόμη και τα αντίστοιχα της πιστωτικής κάρτας είναι χαμηλότερα. Επιλέξαμε μια από τις ακριβότερες κάρτες της αγοράς που χρεώνει επιτόκιο 18%. Με αυτή την κάρτα, αν κάποιος έχει ένα υπόλοιπο 1000 ευρώ θα φορτωθεί:

  • 180 ευρώ τόκους κατά το πρώτο δωδεκάμηνο (αντί για 194 ευρώ που θα τον χρεώσει η εφορία)
  • 360 ευρώ τον δεύτερο χρόνο (αντί για 409 ευρώ της εφορίας) και
  • 540 ευρώ τον τρίτο χρόνο (αντί για 645 ευρώ της εφορίας)

Με του που θα ψηφιστεί ο νόμος για τις 100 δόσεις, μια οφειλή 1000 ευρώ που θα μένει απλήρωτη για περισσότερους από δύο μήνες, θα επιβαρύνεται περίπου με 15 ευρώ αντί για 115 που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς κ.ο.κ.

2. Αποσυνδέεται η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων από την όποια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι, μπορεί κάποιος από τη μία να πληρώνει τις παλαιές οφειλές του κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων (κούρεμα προσαυξήσεων, πολλές δόσεις, άτοκη περίοδος κλπ) και από την άλλη να δημιουργεί καινούργιες οι οποίες μάλιστα θα τοκίζονται με μόλις 0,73% τον μήνα

3. Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα αυτοφώρου ακόμη και για χρέη έως 50.000 ευρώ. Το όριο σήμερα είναι στις 5000 ευρώ.

ΠΗΓΗ