“Μεγάλος αδελφός” της εφορίας και σε επενδύσεις και δάνεια

27 Φεβρουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την… ενηλικίωση του Μεγάλου Αδερφού για την παρακολούθηση της τραπεζικής και επενδυτικής συμπεριφοράς των φορολογούμενων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015.

Ειδικότερα ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών όπου εκτός από όλες τις τραπεζικές κινήσεις θα παρακολουθούνται και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά προϊόντα των φορολογούμενων, όπως είναι δάνεια, αγοραπωλησίες ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κα. Ουσιαστικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα μερικών πλήκτρων του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, κατόπιν βέβαια έκδοσης εντολής φορολογικού ελέγχου, να εντοπίζουν όλες τις επενδυτικές και τραπεζικές κινήσεις του ελεγχόμενου προκειμένου να ολοκληρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον έλεγχο πόθεν έσχες.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου προκειμένου να εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που ενώ έχουν υψηλή κινητή και ακίνητη περιουσία δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα. Η λειτουργία του περιουσιολογίου θα επιτρέψει και σαρωτικές διασταυρώσεις για επαλήθευση εισοδημάτων και φορολογικών δηλώσεων. Ηδη η σχετική εφαρμογή έχει αρχίσει να δημιουργείται ως βάση για την επιλογή φορολογούμενων που θα ελέγχονται.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου προκειμένου να υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών και γονικών παροχών. Η φορολογία κεφαλαίων είναι η μοναδική η οποία δεν έχει περάσει στην ηλεκτρονική εποχή με αποτέλεσμα στις εφορίες να ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι αλλά και να δημιουργούνται στοίβες από χαρτιά στα αντίστοιχα τμήματα των εφοριών χωρίς ουσιαστική δυνατότητα ελέγχων και διασταυρώσεων.

Τέλος προβλέπονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εντοπίζονται όσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ το όχημά τους.

ΠΗΓΗ