Η φορολογία των συντάξεων οι οποίες καταβάλλονται από άλλα κράτη σε κατοίκους Ελλάδας και αντίστροφα

13 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Ορέστη Σεϊμένη

Picture 0 for Η φορολογία των συντάξεων οι οποίες καταβάλλονται από άλλα κράτη σε κατοίκους Ελλάδας και αντίστροφα

Γενικά Ενημέρωση
Με τις Διμερείς Συμβάσεις  Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας με τά άλλα Κράτη,  η χώρα μας  διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του εισοδήματος και του κεφαλαίου διεθνώς .
Κάθε ΣΑΔΦ είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με κάθε άλλο Κράτος. Για να συναφθεί και υπογραφεί κάθε τέτοια συμφωνία λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της φορολογικής νομοθεσίας, του συνταξιοδοτικού συστήματος, της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής των Συμβαλλομένων Κρατών.
Ετσι πολλές φορές διαφοροποιείται το περιεχόμενο ορισμένων διατάξεων, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων, των παροχών και των παρόμοιων αμοιβών που λαμβάνουν κάτοικοι του ενός Κράτους από πηγές του άλλου Συμβαλλόμενου Κράτους.

Πρότυπο Σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης   (ΟΟΣΑ)-Κράτος  Πηγής-Κράτος Κατοικίας
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ και ακολουθεί  το Πρότυπο της Σύμβασής του στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Σ.Α.Δ.Φ. με άλλα Κράτη μέλη ή μη μέλη του  Οργανισμού αυτού
Μια τέτοια σύμβασηπεριέχει :
α) το κείμενο της ΣΑΔΦ και
β) τα ερμηνευτικά σχόλια (Commentaries) που ερμηνεύουν και επεξηγούν τις διατάξεις των άρθρων του Προτύπου.
Ειδικότερα, η φορολογική μεταχείριση των συντάξεων και των παρόμοιων αμοιβών προσδιορίζεται στα άρθρα 18 και 19 του Προτύπου. Με τις διατάξεις των άρθρων αυτών  καθορίζονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη φορολόγηση των συντάξεων, είτε στο Κράτος Πηγής (δηλαδή στο κράτος από το οποίο παρέχεται η σύνταξη), είτε στο Κράτος Κατοικίας του δικαιούχου, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις και στα δύο συμβαλλόμενα Κράτη.
Η σημασία του υποδείγματος του ΟΟΣΑ και των σχολίων που το συνοδεύουν, είναι σημαντική για την ερμηνεία μιας Σ.Α.Δ.Φ. Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη η αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα του κειμένου του Προτύπου ως, επίσης, και η ανάλυση όρων και εννοιών που απαντώνται στις Σ.Α.Δ.Φ., βάσει των ερμηνευτικών σχολίων του Προτύπου.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 8 του ως άνω Προτύπου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 19, συντάξεις (pensions) και άλλες παρόμοιες αμοιβές (similar remuneration) που καταβάλλονται σε κάτοικο ενός Συμβαλλόμενου Κράτους έναντι προηγούμενης εξαρτημένης απασχόλησης, φορολογούνται μόνο σε αυτό το Κράτος ( το Κράτος Κατοικίας του δικαιούχου).
Το άρθρο αυτό καλύπτει
•    συντάξεις και άλλες παρόμοιες αμοιβές που καταβάλλονται έναντι προηγούμενης εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα,
•    συντάξεις που λαμβάνουν χήρες και ορφανά, καθώς και
•    συντάξεις οι οποίες καταβάλλονται έναντι υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε ένα Κράτος ή πολιτική υποδιαίρεση ή τοπική αρχή αυτού και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 19 (περί Κυβερνητικών Συντάξεων).
Με τον όρο «σύνταξη» νοείται η περιοδική πληρωμή, ενώ ο όρος «παρόμοιες αμοιβές» έχει ευρύτερη έννοια και μπορεί να περιλαμβάνει και μη-περιοδικές πληρωμές. Π.χ. την περίπτωση κατά την οποία ένα πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, κατά τη συνταξιοδότησή του, την εφάπαξ καταβολή της σύνταξης, αντί της περιοδικής καταβολής της.
Αντίθετα, δεν αποτελεί «παρόμοια αμοιβή» η επιστροφή συνταξιοδοτικών εισφορών μετά από προσωρινή εργασία.
Επισημαίνεται ότι, το άρθρο 18 δεν καλύπτει συντάξεις που καταβάλλονται λόγω προηγούμενων ανεξάρτητων προσωπικών υπηρεσιών. Οι συντάξεις αυτές εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 21 του Προτύπου του ΟΟΣΑ, στο οποίο προσδιορίζεται η φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων που δεν αναφέρονται στα προηγούμενα άρθρα της Σύμβασης. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι σε ορισμένες προγενέστερες του Προτύπου Συμβάσεις, το άρθρο που αναφέρεται στη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων διαφοροποιείται και καλύπτει και τις συντάξεις που καταβάλλονται έναντι προηγούμενων ανεξάρτητων προσωπικών υπηρεσιών. Βλ. π.χ. τις Συμβάσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, Ελλάδας – Ην. Βασιλείου, Ελλάδας – Γερμανίας κ.λ.π.
Διευκρινίζεται ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις που τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιθυμούσαν να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 18, συμφώνησαν και συμπεριέλαβαν τον όρο «παροχές (annuities)». Ο όρος καλύπτει π.χ. ορισμένα ποσά που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες ζωής.
Σε άλλες περιπτώσεις, τα Συμβαλλόμενα Κράτη υιοθετώντας τα ερμηνευτικά σχόλια του Προτύπου του ΟΟΣΑ, συμφώνησαν και συμπεριέλαβαν διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι, συντάξεις και άλλα χρηματικά ποσά (πληρωμές) που καταβάλλονται σύμφωνα με την κοινωνική ασφαλιστική νομοθεσία ενός Συμβαλλόμενου Κράτους, μπορούν να φορολογούνται σε αυτό το Κράτος (το Κράτος Πηγής).
Δίνεται, δηλαδή, το δικαίωμα και στο Κράτος Πηγής να φορολογήσει τις συντάξεις (π.χ. ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΣΑ κ.λ.π.) και τα χρηματικά ποσά (π.χ.. επιδόματα ανεργίας, ανικανότητας, ατυχημάτων εργασίας, ασθενείας, καθώς και άλλα παρόμοιας φύσης επιδόματα) που καταβλήθηκαν σύμφωνα με την κοινωνική ασφαλιστική νομοθεσία του (π.χ. Σ.Α.Δ.Φ. Ελλάδας – Λουξεμβούργου).
Σε ορισμένες, ωστόσο, Συμβάσεις προβλέπεται ότι το δικαίωμα φορολόγησης ανήκει αποκλειστικά στο Κράτος Πηγής (π.χ. Σ.Α.Δ.Φ. Ελλάδας – Φινλανδίας). Επίσης, η εν λόγω διάταξη διαφοροποιείται σε κάποιες Συμβάσεις και καλύπτει μόνο συντάξεις (π.χ. Σ.Α.Δ.Φ. Ελλάδας – Αυστρίας), ενώ σε άλλες καλύπτει μόνο χρηματικά ποσά (πληρωμές) (π.χ. Σ.Α.Δ.Φ. Ελλάδας – Δανίας).
Περαιτέρω, οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 του Προτύπου Σύμβασης του ΟΟΣΑ, αναφέρονται στη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων που σχετίζονται με Κυβερνητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω άρθρου, συντάξεις και άλλες παρόμοιες αμοιβές που καταβάλλονται από ένα Κράτος ή από πολιτικές υποδιαιρέσεις ή από τοπικές αρχές αυτού (π.χ. ομόσπονδα κράτη, περιφέρειες, επαρχίες, δημοτικά διαμερίσματα, δήμοι κ.λ.π.) ή από ταμεία που συστάθηκαν από αυτά, σε ένα φυσικό πρόσωπο για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν προς το Κράτος αυτό ή τις πολιτικές υποδιαιρέσεις, ή τις τοπικές αρχές αυτού, φορολογούνται μόνο στο Κράτος αυτό (το Κράτος Πηγής). Εντούτοις, οι ως άνω συντάξεις και παρόμοιες αμοιβές φορολογούνται μόνο στο άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος (το Κράτος Κατοικίας), αν το φυσικό πρόσωπο είναι κάτοικος και υπήκοος του Κράτους αυτού.
Σε ορισμένες Συμβάσεις, όπως π.χ. στη Σύμβαση Ελλάδας – Γαλλίας, δικαίωμα φορολόγησης της σύνταξης έχουν και τα δύο Συμβαλλόμενα Κράτη. Ωστόσο, η σύνταξη φορολογείται μόνο στο Κράτος Κατοικίας, αν το φυσικό πρόσωπο είναι κάτοικος και υπήκοος του Κράτους αυτού, χωρίς όμως να είναι υπήκοος του άλλου Κράτους. Για παράδειγμα, η σύνταξη που λαμβάνει κάτοικος και υπήκοος Ελλάδας από το Κράτος της Γαλλίας, θα φορολογηθεί μόνο στην Ελλάδα. Εάν, όμως, ο εν λόγω κάτοικος έχει και την γαλλική υπηκοότητα, η σύνταξή του θα φορολογηθεί και στα δύο Κράτη.
Ακολούθως, με τις διατάξεις της παρ. 3 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι, οι διατάξεις του άρθρου 18 εφαρμόζονται σε συντάξεις και άλλες παρόμοιες αμοιβές για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε σχέση με επιχειρηματική δραστηριότητα που διεξάγεται από το Κράτος ή την πολιτική υποδιαίρεση ή την τοπική αρχή αυτού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που το Κράτος παρέχει υπηρεσίες μέσω Οργανισμών, όπως οι Κρατικοί Σιδηρόδρομοι, τα Ταχυδρομεία, τα Κρατικά Θέατρα κ.λ.π., όταν η δραστηριότητά τους δεν εντάσσεται στον πυρήνα των κρατικών λειτουργιών, αλλά αποσκοπεί στην επίτευξη κέρδους.
Πρέπει να διαβάζουμε τίς Σ.Α.Δ.Φ.
Είναι απαραίτητο να ανατρέχουμε σε κάθε περίπτωση στο αντίστοιχο άρθρο της κάθε  Σύμβασης και να εξετάζουμε με προσοχή τους όρους που αναφέρονται σε αυτό.
Ετσι θα μπορούμε να αποφασίζουμε σε ποια κατηγορία εντάσσεται μια σύνταξη σύνταξη, και ποιά είναι η φορολογικής μεταχείρισή της.
Στοιχεία απαραίτητα είναι είναι η προσκόμιση στοιχείων σχετικά με
•    το φορέα που καταβάλλει τη σύνταξη,
•    τον τομέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) που εργάσθηκε ο συνταξιούχος και
•    το είδος της καταβαλλόμενης σύνταξης.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΡΩΤΗ
Κάτοικος Ελλάδας λαμβάνει σύνταξη από πηγές ενός Συμβαλλόμενου Κράτους και από τις διατάξεις της Σ.Α.Δ.Φ. αναγνωρίζεται δικαίωμα φορολόγησης της σύνταξης αυτής  και στα δύο Συμβαλλόμενα Κράτη, δηλαδή στο Κράτος Κατοικίας (Ελλάδα) και στο Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη), η διπλή φορολογία, που τυχόν θα προκύψει, θα αποφευχθεί με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης εφαρμοζομένων των αντίστοιχων διατάξεων της εσωτερικής φορολογικής νομοθεσίας μας. Επομένως, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί στο Κράτος Πηγής (με βεβαίωση από την αρμόδια αρχή) συμψηφίζεται από το Κράτος Κατοικίας του δικαιούχου (Ελλάδα), μέχρι του ποσού του φόρου που αναλογεί για το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΔΕΥΤΕΡΗ
Φορολόγηση μόνο στο Κράτος Κατοικίας (Ελλάδα), τότε προκειμένου να εφαρμοσθούν άμεσα οι διατάξεις της οικείας Σύμβασης και να μην παρακρατηθεί ο φόρος στο άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος (Κράτος Πηγής), θα πρέπει ο δικαιούχος  να υποβάλλει στις φορολογικές αρχές του άλλου Κράτους το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας που εκδίδεται, ύστερα από αίτησή του, από την Υπηρεσία μας (ΠΟΛ 1130/01.06.1999).
Εάν το Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη) έχει παρακρατήσει φόρο κατά παρέκκλιση των διατάξεων της Σ.Α.Δ.Φ., ο εν λόγω φόρος δεν συμψηφίζεται έναντι του ελληνικού φόρου. Ο δικαιούχος της σύνταξης θα πρέπει να ζητήσει  την επιστροφή του φόρου από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, στην οποία θα πρέπει να υποβάλλει το ως άνω Πιστοποιητικό.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΡΙΤΗ  
Φορολόγηση μόνο στο Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη), τότε το Κράτος Κατοικίας (Ελλάδα) δεν θα επιβάλλει φόρο.

Όταν κάτοικος Συμβαλλόμενου Κράτους λαμβάνει σύνταξη από πηγές Ελλάδας και από τις διατάξεις της οικείας Σύμβασης αναγνωρίζεται δικαίωμα φορολόγησης της εν λόγω σύνταξης:
•    μόνο στην Ελλάδα ή και στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για κατοίκους εξωτερικού δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπου θα συμπεριλάβει το εν λόγω εισόδημα.
•    μόνο στο Κράτος Κατοικίας, τότε για να μην παρακρατείται φόρος εισοδήματος από τη σύνταξή του στην Ελλάδα, θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλλει στην αρχή κάθε έτους στο συνταξιοδοτικό του φορέα την «Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας», δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη. Στην εν λόγω αίτηση είναι ενσωματωμένο και το «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας», το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί, υπογραφεί και σφραγισθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή της Κατοικίας του δικαιούχου. Το εν λόγω Πιστοποιητικό ισχύει μόνο για το ημερολογιακό έτος κτήσης του εισοδήματος. Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί η ως άνω Αίτηση, θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας μας (Κ.Φ.Ε.  ν.2238/94).
Προκειμένου να επιστραφεί ο φόρος στο δικαιούχο του εισοδήματος, αυτός οφείλει να υποβάλλει στην Υπηρεσία  στην Ελλάδα την «Ετήσια Αίτηση Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος – Annual Claim to Refund of Income Tax», δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη. Στην εν λόγω αίτηση είναι ενσωματωμένο και το «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας», το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί, υπογραφεί και σφραγισθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή του Κράτους Κατοικίας του.

Έντυπα των «Αιτήσεων για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας» και των «Αιτήσεων Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος – Annual Claim to Refund of Income Tax», μπορεί να αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος είτε από την Υπηρεσία μας, είτε από τις Δ.Ο.Υ.

Ιδιωτικές και Κυβερνητικές (Κρατικές) Συντάξεις
•    Ιδιωτικές είναι οι συντάξεις που καταβάλλονται λόγω εργασίας στο εξωτερικό στον ιδιωτικό τομέα και
•    κυβερνητικές (κρατικές) είναι οι συντάξεις που καταβάλλονται λόγω απασχόλησης του δικαιούχου στον κρατικό ή ευρύτερο κρατικό τομέα του εξωτερικού.
Η προέλευση αυτή φαίνεται πάνω στη βεβαίωση του φορέα του εξωτερικού που έχει καταβάλλει τη σύνταξη.
Η διάκριση σε ιδιωτικές και κρατικές συντάξεις δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις διακρατικές συμβάσεις. Έτσι σε κάθε μία περίπτωση χρήσιμο είναι να ανατρέχουμε στις διατάξεις της συγκεκριμένης σύμβασης για να βλέπουμε τι ακριβώς ορίζεται.
ΟΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΑΓΓΛΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το Αγγλικό κράτος φορολογούνται μόνο στην Αγγλία αν ο συνταξιούχος έχει μόνο την Αγγλική ή έχει την Αγγλική και την Ελληνική υπηκοότητα. Αν όμως έχει μόνο την Ελληνική υπηκοότητα φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την υπηκοότητα που έχει ο συνταξιούχος. (Νόμος 2732/1953)
ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Αλβανίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές φορολογούνται μόνο στην Αλβανία εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από υπηκοότητα. (Νόμος 2755/1999)
ΑΥΣΤΡΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Αυστρίας, τις υποδιαιρέσεις του, τις τοπικές αρχές, τα ΝΠΔΔ και τον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης φορολογούνται μόνο στην Αυστρία.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 994/1971).
ΒΕΛΓΙΟ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα του Βελγίου, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις του, τις τοπικές αρχές, τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα ΝΠΔΔ φορολογούνται και στα δύο κράτη. Αν ο συνταξιούχος έχει μόνο την Ελληνική υπηκοότητα οι συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 117/1996)
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Βουλγαρίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές φορολογούνται μόνο στην Βουλγαρία.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από υπηκοότητα εκτός από τις πληρωμές που  καταβάλλονται σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία της Βουλγαρίας, οι οποίες φορολογούνται μόνο στην Βουλγαρία. (Νόμος 2655/1994)
ΓΑΛΛΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το γαλλικό κράτος φορολογούνται και τα δύο κράτη αν ο συνταξιούχος έχει μόνο τη γαλλική ή έχει τη Γαλλική και την Ελληνική υπηκοότητα. Αν έχει μόνο την Ελληνική υπηκοότητα φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την υπηκοότητα. (Νόμος 4386/1964).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Γερμανίας, τα κρατίδιά της, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, την ομοσπονδιακή τράπεζα, τους ομοσπονδιακούς σιδηροδρόμους και την ομοσπονδιακή ταχυδρομική υπηρεσία φορολογούνται μόνο στη Γερμανία.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα (Νόμος 52/1967)
ΔΑΝΙΑ
Οι συντάξεις που προέρχονται από τη Δανία δεν διακρίνονται σε κρατικές και ιδιωτικές όπως γίνεται σε άλλες διακρατικές συμβάσεις.
Αν ο συνταξιούχος έχει Ελληνική υπηκοότητα οι συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. Αν ο συνταξιούχος έχει τη Δανική  ή και την Ελληνική υπηκοότητα τότε οι συντάξεις φορολογούνται μόνο στη Δανία.
Οι κάθε είδους παροχές κοινωνική ασφάλισης, τα κάθε είδους επιδόματα όπως ανεργίας, αναπηρίας, γήρατος, ασθενείας κ.λ.π. που καταβάλλονται από τη Δανία σε κάτοικο Ελλάδος ανεξάρτητα από την υπηκοότητα του λήπτη φορολογούνται μόνο στη Δανία.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Ελβετίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του Ελβετικού κράτους φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο συνταξιούχος είναι Ελβετός υπήκοος οι συντάξεις δεν φορολογούνται στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 1502/1984)
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ  (Η.Π.Α.)
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το κράτος των ΗΠΑ φορολογούνται και στα δύο κράτη ανεξαρτήτως υπηκοότητας.
Οι ιδιωτικές συντάξεις αν καταβάλλονται σε πρόσωπα που έχουν την Αμερικανική ή και την Αμερικανική υπηκοότητα φορολογούνται και στα δύο κράτη.
Αν ο δικαιούχος ιδιωτικής σύνταξης έχει μόνο την Ελληνική υπηκοότητα τότε η σύνταξη φορολογείται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 2548/1953).
ΙΝΔΙΑ
Στη διακρατική σύμβαση με την Ινδία δεν γίνεται διάκριση σε κρατικές και ιδιωτικές συντάξεις και φορολογούνται μόνο στην Ινδία. (Νόμος 4580/1966)
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Ισπανίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές φορολογούνται μόνο στην Ισπανία εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από υπηκοότητα. (Νόμος 3015/2002)
ΙΣΡΑΗΛ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα του Ισραήλ, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του κράτους του Ισραήλ φορολογούνται μόνο στο Ισραήλ εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από υπηκοότητα. (Νόμος 2572/1998)
ΙΤΑΛΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται  από το Ιταλικό κράτος και τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία φορολογούνται μόνο στην Ιταλία. Εξαίρεση υπάρχει αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος οπότε οι συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την υπηκοότητα. (Νόμος 1927/1991).
ΚΟΡΕΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Κορέας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του κράτους της Κορέας, την τράπεζα εισαγωγών – εξαγωγών της Κορέας, την τράπεζα ανάπτυξης της Κορέας και τον οργανισμό προώθησης εμπορίου της Κορέας φορολογούνται μόνο στην Κορέα εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα..
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 2571/1998)
ΚΡΟΑΤΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Κροατίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές φορολογούνται μόνο στην Κροατία εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από υπηκοότητα. (Νόμος 2653/1998)
ΚΥΠΡΟΣ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Κύπρου φορολογούνται μόνο στην Κύπρο αν ο συνταξιούχος είναι Κυπριακής υπηκοότητας, αν είναι Ελληνικής μόνο υπηκοότητας φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. Αν ο συνταξιούχος έχει και τις δύο υπηκοότητες οι συντάξεις φορολογούνται και στα δύο κράτη.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 573/1968).
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα του Λουξεμβούργου, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του κράτους του Λουξεμβούργου φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο συνταξιούχος είναι υπήκοος  του κράτους του Λουξεμβούργου οι συντάξεις φορολογούνται μόνο στο Λουξεμβούργο.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα εκτός αν οι συντάξεις καταβάλλονται προς εφαρμογή της κοινωνική ασφαλιστικής νομοθεσίας του Λουξεμβούργου (αντίστοιχο στην Ελλάδα είναι το ΙΚΑ) οπότε φορολογούνται και στα δύο κράτη. (Νόμος 2319/1995)
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Οι συντάξεις που προέρχονται από τη Νορβηγία ανεξάρτητα αν είναι κρατικές ή ιδιωτικές φορολογούνται και στα δύο κράτη. (Νόμος 1924/1991)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Ολλανδίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του Ολλανδικού κράτους φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο αποδέκτης είναι Ολλανδός υπήκοος οι συντάξεις φορολογούνται και στα δύο κράτη.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 1455/1984).
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Ουγγαρίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις του, τις τοπικές αρχές, φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι μόνο Έλληνας υπήκοος. Αν ο φορολογούμενος είναι μόνο Ούγγρος υπήκοος φορολογούνται μόνο στην Ουγγαρία.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την υπηκοότητα που έχει ο συνταξιούχος. (Νόμος 1496/1984)
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα του Ισραήλ, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του κράτους του Ουζμπεκιστάν φορολογούνται μόνο στο Ουζμπεκιστάν εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα..
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την υπηκοότητα. (Νόμος 2659/1998)
ΠΟΛΩΝΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Πολωνίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του Πολωνικού κράτους φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο συνταξιούχος είναι Πολωνός υπήκοος οι συντάξεις μόνο στην Πολωνία
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την υπηκοότητα. (Νόμος 2279/1995)
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Πορτογαλίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές φορολογούνται μόνο στην Πορτογαλία εκτός κι αν πληρώνονται σε Έλληνα υπήκοο οπότε φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από υπηκοότητα. (Νόμος 3009/2002)
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Ρουμανίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του Ρουμανικού κράτους φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο συνταξιούχος είναι Ρουμάνος  υπήκοος οι συντάξεις φορολογούνται μόνο στη Ρουμανία.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. (Νόμος 2279/1995)
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Τσεχίας ή της Σλοβακίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του Τσέχικου ή Σλοβάκικου κράτους φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο συνταξιούχος είναι  Σλοβάκος  υπήκοος οι συντάξεις δεν φορολογούνται στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το Σουηδικό κράτος, από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ή από άλλους παρόμοιους οργανισμούς φορολογούνται και στα δύο κράτη.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα. ( Νόμος 4300/1963).
ΤΣΕΧΙΑ  
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της Τσεχίας ή της Σλοβακίας, τις πολιτικές υποδιαιρέσεις της, τις τοπικές αρχές και οι συντάξεις που πληρώνονται από τα ταμεία του Τσέχικου ή Σλοβάκικου κράτους φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι Έλληνας υπήκοος. Αν ο συνταξιούχος είναι Τσέχος υπήκοος οι συντάξεις δεν φορολογούνται στην Ελλάδα.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Οι κρατικές συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα της  Φινλανδίας, τις τοπικές αρχές, τα ΝΠΔΔ ή από τα κρατικά ταμεία φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν ο συνταξιούχος είναι μόνο Έλληνας υπήκοος.
Οι ιδιωτικές συντάξεις φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα αν παρέχονται μόνο από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αντίθετα αν οι συντάξεις λαμβάνονται από τον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης της Φινλανδίας (αντίστοιχο είναι το ΙΚΑ στην Ελλάδα) τότε φορολογούνται μόνο στην Φινλανδία. (Νόμος 1191/1981)

ΠΗΓΗ