Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν λόγω απαλλαγής από τον ΦΠΑ

8 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Τι θα γλιτώσουν οι επιτηδευματίες ποια προνόμια-δικαιώματα θα τους αφαιρεθούν

Picture 0 for Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν λόγω απαλλαγής από τον ΦΠΑ

Σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το μέτρο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για περίπου 450.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η τρόικα απαιτεί να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και να αυξηθούν οι συντελεστές όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο αλλά και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, με σημαντικότερη τα φάρμακα.
Το μέτρο της πλήρους απαλλαγής ΦΠΑ έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για εκείνους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ως την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις απαλλαγής στις αρμόδιες ΔΟΥ και αμέσως μετά να ακολουθήσει η σχετική διαδικασία.
Οι μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη διάρκεια του 2014 πρέπει να είχαν ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το μέτρο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ είναι προαιρετικό και πρέπει οι επιτηδευματίες να πάρουν «μολύβι και χαρτί» και να δουν αν τους συμφέρει να απαλλαγούν ή όχι. Εξυπακούεται ότι στη διαδικασία επιλογής θα μπουν όσοι υποχρεούνται από τον νόμο να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια – αποδείξεις) και οι οποίοι δεν θα πάψουν να υπάγονται στην υποχρέωση αυτή.
Ομως, σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα αναγράφουν πλέον την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νέου μέτρου
Οσοι υπαχθούν στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις θα έχουν σημαντική μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Από την άλλη όμως χάνουν τη δυνατότητα να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ για τα έξοδα που πραγματοποιούν στο πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Με την υπαγωγή στο νέο καθεστώς ο επιχειρηματίας σταματά να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και στις αποδείξεις που εκδίδει για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες. Ταυτόχρονα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και φυσικά να αποδίδει οποιοδήποτε ποσό ΦΠΑ γιατί πολύ απλά δεν θα τον εισπράττει.
Ουσιαστικά ο επιτηδευματίες γλιτώνει πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ως τώρα είναι υποχρεωτικές. Ομως, όποιος ενταχθεί στο νέο καθεστώς δεν θα μπορεί να εκπέσει ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ που έχει πληρώσει για τα προϊόντα και τις δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησής του.
Ετσι, χάνει το δικαίωμα είσπραξης επιστροφής ΦΠΑ ακόμη και αν τα έξοδά του (που περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ΦΠΑ) είναι περισσότερα από τα έσοδά του (που δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ).
Για τα «μπλοκάκια», τέλος, παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε όσους εργαζομένους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, το ποσό των 10.000 ευρώ.
tovima.gr ΠΗΓΗ