Το πρόβλημα των 600.000 εγκλωβισμένων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και οι εκλογές της 25-1-2015
Του Ορέστη Σεϊμένη
Του Ορέστη Σεϊμένη* επιστημονικού συνεργάτη του forologikanea.gr
Τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνουν συνεχώς με μεγάλη ταχύτητα, και πολλά από αυτά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται κανονικά.
Οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις τους και αναδεικνύονται ο «αδύναμος κρίκος».
Για να αγοράσουν ένα σπίτι με στεγαστικό δάνειο έχουν υποθηκεύσει τα εισοδήματά τους για τα επόμενα 15 έως 30 έτη, και αντιμετωπίζουν σήμερα την σκληρή πραγματικότητα :
την αξία του σπιτιού τους είναι κάτω από το ήμισυ της αξίας του δανείου
την μείωση των εισοδημάτων τους
την καταβαράθρωση της Κτηματαγοράς (χαμηλές τιμές, ελάχιστες πωλήσεις)
την υποθήκευση των σπιτιών τους στα ύψη των τιμών της τετραετίας 2005-2008
τόν κίνδυνο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού
την εμπλοκή τους σε διαμάχες με τις τραπεζικές απαιτήσεις
κ.ά.
Οι συναλλαγές στα ακίνητα έχουν «παγώσει» (από 250.000 μεταβιβάσεις ακινήτων , μέσο όρο ετησίως, οι πωλήσεις των ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν περιορισθεί και σε ορισμένες περιοχές μάλιστα έχουν μηδενισθεί.
Ξεφούσκωσαν λοιπόν οι αξίες των ακινήτων. Πότε όμως φούσκωσαν ;
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στις 5/8/2005 το Υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα (θυμίζομε ότι η εφαρμγή του ΦΠΑ στα ακίνητα είχε ανασταλεί από την 1/1/1987, ημερομηνία κατά την οποία καταργήθηκε ο Φ.Κ.Ε. και εφαρμόστηκε γενικά ο Φ.Π.Α. στην Ελλάδα.
Από την ημέρα εκείνη (5/8/2005) μέχρι την 27η /12/2005 που δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος 3427, α;λλά και καθ όλη την διάρκεια των ετών 2006 και 2007, λειτούργησαν οι Κασσάνδρες και έγινε η ζημιά . Λέγανε δηλαδή «πάρε κόσμε τώρα διαμέρισμα που είναι είναι φτηνές οι τιμές» . «πάρε κόσμε τώρα με φόρο μεταβίβασης 11% (τότε) και όχι με ΦΠΑ 18% (τότε).
Πείστηκαν και αγόρασαν όλοι (οι περισσότεροι). Ηταν η «χρυση» περίοδος της Κτηματαγοράς. Επειδή όμως δεν είχαν χρήματα προσέτρεξαν στις τράπεζες και πήραν στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια για να προλάβουν τις τιμές. Αλλά εδώ λειτούργησε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και επειδή η ζήτηση ήταν τρείς φορές μεγαλύτερη από την προσφορά, οι τιμές ανέβηκαν και τα δάνεια ήταν μεγάλα και μακροχρόνια . Εφθασαν πολλές φορές και τα 30 έτη διάρκειας
Ηταν το όνειρο για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης με δανεικά, όνειρο το οποίο καλλιεργήθηκε και από τις τράπεζες που ήθελαν να χορηγήσουν δάνεια όσο και από τους κατασκευαστές για να πουλήσουν σπίτια, μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Σήμερα συνυπάρχει πλημμυρίδα στεγαστικών δανείων, με χαμηλές αξίες των ακινήτων, με υψηλούς φόρους στα ακίνητα, με αβεβαιότητα, με μειώσεις των εισοδημάτων, με αυξημένους φόρους εισοδημάτων , με χρέη και στα ασφαλιστικά ταμεία. ΙΔΟΥ η εικόνα που υπάρχει γύρω από τους Ελληνες δανειολήπτες σήμερα
Τι θα γίνει; Θα κουρευτούν τα δάνεια; Θα λειτουργήσει ο θεσμός του τραπεζικού διαμεσολαβητή; Θα λειτουργήσει ο θεσμός του συνεργαζόμενου και του συνεπούς στις υποχρεώσεις του δανειολήπτη; Θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο νόμος Κατσέλη ;
Προς το παρόν οι αρμόδιοι δεν ομιλούν για κουρέματα αλλά για ευκολίες πληρωμής και άλλες ρυθμίσεις. Το μέλλον των δανείων και των δανειοληπτών είναι αβέβαιον.
Οι δανειολήπτες είναι η γενιά των εγκλωβισμένων. Που δανείστηκε πριν από 8 χρόνια 60δίς€ για να αγοράσει κεραμίδια και τώρα ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι τους!
Τι να κάνουν οι εγκλωβισμένοι ;
*Αν πουλήσουν, θα χάσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ακριβώς λόγω πτώσης των τιμών και της χαμηλής ή ανύπαρκτης ζήτησης
*Από την άλλη, η διατήρηση της κατοχής του ακινήτου συνεπάγεται μια σειρά από υποχρεώσεις, οι οποίες σήμερα είναι μεγαλύτερες από το ενοίκιο του ακινήτου
Περιμένομε λοιπόν από την νέα κυβέρνηση , όποια κι αν είναι αυτή, να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τα λάθη που έγιναν είναι πολιτικά από το 2005 και μετά όταν παρέσυραν τον κόσμο σε αγορρές διαμερισμάτων με σκοπό να πάρει βραβείο ό τότε αρμόδιος υφυπουργός επί των εσόδων λόγω πρόσκαιρης αύξησης των φόρων μεταβίβασης την εποχή εκείνη.
*Φοροτεχνικός-Συγγραφέας ΠΗΓΗ