Σπάζοντας τον κώδικα… Σαββαϊδου για το Ε9

23 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ακόμη και οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί κινδυνεύουν να βρεθούν πλέον σε σύγχυση αναφορικά με το πότε συμπληρώνεται η δήλωση ακινήτων Ε9. Οι φορολογούμενοι είναι ενώπιον τριών διαφορετικών προθεσμιών αναφορικά με το Ε9, το οποίο εξελίσσεται πλέον σε πρώτης τάξεως μπελά.

Ας δούμε τις τρείς διαφορετικές προθεσμίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι για το Ε9 με βάση το χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

-Έως τις 30 Δεκεμβρίου υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 χωρίς πρόστιμα για τα έτη 2010 έως και 2014. Πολύ σημαντική είναι η δήλωση ακινήτων του 2014 από την οποία προκύπτουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Όσοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 και μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ κατά 300 ευρώ και πάνω θα πρέπει προκειμένου να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις αλλαγές που δηλώθηκαν (τίτλους ιδιοκτησίας, κατόψεις κλπ)

-έως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014 και υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου 2015. Έτσι ο φορολογούμενος ο οποίος το 2014 προχώρησε στην πώληση ενός ακινήτου ή κληρονόμησε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώσει τη σχετική αλλαγή στο Ε9 το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2015. Να σημειωθεί πάντως πως η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη ανοίξει.

-όσοι πραγματοποιήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά κάποια μεταβολή στην κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους θα πρέπει να τη δηλώσουν ενός 30 ημερών στο Ε9. Υπάρχει όμως ένα παράδοξο. Να δηλώνονται αργότερα μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες όμως πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος κληρονόμησε ένα ακίνητο εντός του 2014 και στις 10 Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου. Με βάση όσα προβλέπονται στο χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορεί να δηλωθεί πρώτη η δεύτερη μεταβίβαση. Συγκεκριμένα η μεταβίβαση που πραγματοποιείται στις 10 Ιανουαρίου θα πρέπει να δηλωθεί στο Ε9 έως τις 10 Φεβρουαρίου ενώ το ακίνητο που κληρονομήθηκε μπορεί να δηλωθεί έως και τις 31 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ