Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος του έτους;-Φορολογικές υποχρεώσεις, δόσεις και δηλώσεις

10 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Picture 0 for Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος του έτους;

Ο Δεκέμβρης όπως και οι περισσότεροι μήνες του έτους είναι γεμάτος καταληκτικές ημερομηνίες για χίλιες δύό υποχρεώσεις. Από ότι φαίνεται μέχρι την παραμονή της πρωτοχρονιάς δε θα έχουμε μόνο εορτασμούς, αλλά παράλληλα, ειδικά για τα λογιστήρια οργασμό υποχρεώσεων και καταληκτικών ημερομηνιών, οι οποίες πλέον αν χαθούν για τον οποιοδήποτε λόγο, επισύρουν ιδιαιτέρως τσουχτερά πρόστιμα τα οποίο καλό θα ήταν να τα αποφύγουμε τις γιορτινές ημέρες.

 

Ο χορός των υποχρεώσεων ξεκινά ουσιαστικά στις 19 Δεκεμβρίου με την εκπνοή της προθεσμίας για την διόρθωσης της περιουσιακής κατάστασης με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011 έως 2013 δίχως καταλογισμό προστίμων. Η διαδικασία αυτή επιβάλλεται από το άρθρο 6 του Ν.4223/2013 και την ΠΟΛ 1186/2014. Σε παλαιότερο μας άρθρο είχαμε αναφερθεί και στην σχετική παράταση των Ε9 αλλά και σε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης των σχετικών τροποποιητικών δηλώσεων.

 

Στο τέλος όμως του μήνα στριμώχνονται ένα σωρό θέματα. Στις 29 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δήλωσης παρακράτησης φόρων από μερίσματα και τόκους και γενικά εισοδημάτων που περιγράφονται στο άρθρο 62 του Ν.4172/2013. Την ίδια μέρα οι εταιρίες θα πρέπει να υποβάλλουν ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων για το μήνα Νοέμβριο.

 

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει επίσης η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών ΜΟΝΟ για το έτος 2013. Η σχετική υποχρέωση πηγάζει από τις προβλέψεις του άρθρου 10 του Ν.4093/2012 γνωστότερου ως ΚΦΑΣ. Επίσης στις 31 θα πρέπει να υποβληθούν οι ΑΠΔ του μήνα Νοεμβρίου για όσους επαγγελματίες και εταιρίες απασχολούν προσωπικό και την ίδια μέρα θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ είτε μηδενικές, είτε χρεωστικές είτε πιστωτικές από τους υπόχρεους με διπλογραφικά όμως βιβλία οι οποίοι έχουν μηνιαία υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

 

Ταυτόγχρονα λήγει η προθεσμία υποβολής και απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου στις δικηγορικές αμοιβές η οποία όμως αφορά μόνον τους δικηγορικούς συλλόγους οι οποίοι πραγματοποιούν τέτοιες παρακρατήσεις. Επίσης είναι η τελευταία μέρα υποβολής του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους υπόχρεους του άρθρου 59 του Ν.4172/2013 καθώς και η δήλωση και απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από επιχειρηματικές δραστηριότητες του άρθρου 64 του Ν.4172/2013. Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο υποβολής μπορείτε να διαβάσετε στην ΠΟΛ 1048/2014.

 

Καταληκτικά στις 31/12 λήγει η υποβολή της δήλωσης INTRASTAT αλλά και η ειδική δήλωση και υποβολή των τιμοκαταλόγων διαφημίσεων σύμφωνα με την ΠΟΛ 1217/1996 και το άρθρο 12 του Ν.2328/1995. Και φυσικά η κλασσικότερη υποχρέωση όλων είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών σήματος αυτοκινήτων η οποία όπως πάντα είναι η 31η Δεκεμβρίου. Για το θέμα των τελών έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Τέλος η 31η Δεκεμβρίου είναι και η καταληκτική ημερομηνία εκπρόθεσμης εγγραφής στο μητρώο υδροληψίας γνωστότερο ως ΕΜΣΥ Η υποχρέωση αφορά τους συμπολίτες μας που διαθέτουν σημεία υδροληψίας όπως γεωτρήσεις και καλό θα ήταν πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση να συμβουλευτούν το σχετικό site του ΥΠΕΚΑ στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.ypeka.gr/?tabid=247.

 

Moneyguru.gr ΠΗΓΗ