Εισφορά αλληλεγγύης: Το… προσωρινό μέτρο που πληρώνουμε επί έξι χρόνια
Η ιστορία του «προσωρινού μέτρου» που πληρώσαμε και πληρώνουμε με περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
\
Από την επιβολή του 2011 με υπογραφή Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εξαγγελία Σαμαρά για τη μείωση του φόρου, και από τις υποσχέσεις για σταδιακή κατάργηση του μέτρου στις δεσμεύσεις προς την Tρόικα για «ολική επαναφορά». Η ιστορία του «προσωρινού μέτρου» που πληρώσαμε και πληρώνουμε με περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ιστορία της εισφοράς αλληλεγγύης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή των μνημονίων, της εισόδου σε αυτά, αλλά και της προσπάθειας εξόδου από αυτά. Η εισφορά αποτέλεσε ένα από τα σκληρότερα μέτρα της μνημονιακής περιόδου καθώς ο ετήσιος λογαριασμός –πριν επέλθει η κατάρρευση των εισοδημάτων- ξεπερνούσε ακόμη και το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ήταν το μέτρο που επιχειρήθηκε να γίνει το «σύμβολο» της ελληνικής προσπάθειας να αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων. Έτσι, η εξαγγελία για μείωση του φόρου πήρε μεγάλες διαστάσεις και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Υποτίθεται ότι το μέτρο θα έληγε στο τέλος του 2014. Αυτό δεν συνέβη. Το μέτρο διατηρήθηκε και για το 2015 και για το 2016 προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» έστω και με μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Από σήμερα ακόμη και αυτή η μείωση των συντελεστών που εμφανίστηκε από την κυβέρνηση ως η αρχή της μείωσης των φορολογικών βαρών αμφισβητείται. Η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα ότι αν τον Ιούλιο τα δημόσια οικονομικά δεν ικανοποιήσουν τους στόχους, οι υψηλοί συντελεστές, αυτοί που θεσπίστηκαν από το 2011, θα επανέλθουν και πάλι. Έτσι, το …προσωρινό μέτρο του 2011, θα φτάσουμε να το πληρώσουμε συνολικά με οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ιστορία του μέτρου
Θεσπίστηκε το 2011 ως «έκτακτο μέτρο» και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικά η πρώτη χρονιά ήταν εφιαλτική καθώς 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά την επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2011 και ταυτόχρονα να καταβάλουν τον φόρο και για το 2012 μέσα από τη μείωση του μισθού και της σύνταξή τους. Μια συνολική επιβάρυνση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προέκυψε μέσα σε μια χρονιά: το 2012. Τη χρονιά που φτάσαμε Δεκαπενταύγουστο να παζαρεύουμε με την τρόικα ώστε το συγκεκριμένο χαράτσι, μαζί με τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος να πληρωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.
Το μέτρο επαναλήφθηκε το 2013 και το 2014 καθώς αυτό προέβλεπε ο αρχικός νόμος. Βέβαια, η εισπρακτική απόδοσή του μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο καθώς η φορολογητέα ύλη (οι μισθοί, οι συντάξεις και οι αμοιβές των επαγγελματιών) γίνονταν ολοένα και μικρότερες.
Υποτίθεται ότι το μέτρο θα έληγε στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, προ εβδομάδων η κυβέρνηση νομοθέτησε την παράταση για δύο χρόνια ακόμη προκειμένου να καλύψει τους στόχους για υψηλά πλεονάσματα της περιόδου 2015 και 2016. Μοναδική αλλαγή, η επιβολή του φόρου με φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερους κατά 30%. Η μείωση των συντελεστών –χωρίς ποσοστά- ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξειδικεύτηκε με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και προ εβδομάδων κατατέθηκε και η σχετική τροπολογία με την οποία το μέτρο έγινε νόμος του κράτους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περιμένουν πλέον να δουν τη διαφορά στο μισθό και στη σύνταξή τους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, η παρακράτηση φόρου θα είναι μικρότερη και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα δουν μια μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους. Όσο πιο μεγάλος μισθός και η σύνταξη, τόσο πιο μεγάλη και η αύξηση των καθαρών αποδοχών καθώς η κυβέρνηση φρόντισε η μείωση των συντελεστών να γίνει οριζόντια και να μην ευεργετηθούν περισσότερο οι έχοντες τα μικρότερα εισοδήματα. Υιοθετήθηκε ο κανόνας: όσο μεγαλύτερες οι αποδοχές, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.
Το «δώρο» της αύξησης των καθαρών αποδοχών θα κρατήσει για ένα εξάμηνο. Διότι από την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα ότι θα επανεξετάσει το όλο θέμα ανάλογα με την πορεία των εσόδων. Αν τα έσοδα δεν πάνε καλά, οι συντελεστές θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν από την 1η στιγμή δηλαδή από το 2011. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι οι στόχοι θα εκπληρωθούν. Ο χρόνος θα δείξει…
Thetoc.gr