Ποια είναι η έννοια του κενού και μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου για τις ανάγκες του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

27 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven

Πολλές φορές είμαστε επικριτικοί -όχι αδίκως- σε όσα διαβάσουμε και αφορούν στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δίκιο ως επαγγελματίες που φωνάζουμε για τα κακώς κείμενα που διαδραματίζονται καθημερινά και τα οποία μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, αφού δημιουργούν τεράστια προβλήματα τόσο στην εργασία μας, όσο και στην ψυχική μας υγεία. Μέσα από τον κόμβο, προσπαθούμε να στηλιτεύουμε όσο μπορούμε τις αστοχίες ή τις παραλείψεις της Διοίκησης, καθώς και να αναδεικνύουμε πολλά ζητήματα προκειμένου αυτά να φτάσουν στα μάτια και στα ώτα των υπευθύνων, χωρίς πάντα να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, στου κουφού την πόρτα είναι μάταιο να χτυπάς.Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες αρκετοί συνάδελφοι ασκούν κριτική και εκφέρουν την άποψή τους χωρίς ωστόσο να έχουν μελετήσει ενδελεχώς τις σχετικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές χωρίς λόγο. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό συμβαίνει συχνά το οξύμωρο φαινόμενο, να μελετάμε προσεκτικά κάποιες διατάξεις και παρόλα αυτά να εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.

Γι αυτό το φαινόμενο ευθύνονται οι ασάφειες των νόμων, η κακή διατύπωσή τους και συχνά οι αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις. Όπως ανέφερα, σε κάποιες περιπτώσεις -για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας- ευθυνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι που λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων που μας πνίγουν, διαβάζουμε αποσπασματικά, βιαστικά ή κάποιες φορές δε μελετάμε καθόλου με αποτέλεσμα να μην είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι. Το πιο επικίνδυνο όμως στις περιπτώσεις που είμαστε ελλιπώς ενημερωμένοι είναι να εκφέρουμε τη γνώμη μας και μάλιστα να την υποστηρίζουμε. Αν διαβάσει κάποιος αναγνώστης του κόμβου πολλά από τα σχόλια που αναρτώνται καθημερινά από συναδέλφους κάτω από ειδήσεις ή τα άρθρα, θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν το φαινόμενο αυτό. Μου αρέσει να λέω την άποψή μου και να κρίνω συνάμα τον εαυτό μου, αφού κανείς δεν πρέπει να μένει στο απυρόβλητο. Μέσα από σημερινό κείμενο δεν ψέγω κανέναν, απλώς εκφράζω την προσωπική μου γνώμη η οποία εδράζεται και στην αυτοκριτική, που ειρήσθω εν παρόδω, όλοι πρέπει να κάνουμε.

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο αποτέλεσε η κριτική που μας ασκήθηκε από κάποιους συναδέλφους, ότι δημιουργούμε σύγχυση στους αναγνώστες λόγω ενός άρθρου που αναρτήθηκε από την επιστημονική ομάδα του κόμβου. Μέσα από το εν λόγω μικρό άρθρο με θέμα Πρόστιμο υποβολής αρχικού ή τροποποιητικού εντύπου Ε2, προσπαθήσαμε να παραθέσουμε την άποψή μας σχετικά με το πότε επιβάλλονται και πότε όχι τα σχετικά πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές.

Το σημείο εκείνο που αποτέλεσε αφορμή για κριτική εκ μέρους μιας μερίδας συναδέλφων ήταν το ακόλουθο: «[…] Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με την άποψη της Διοίκησης -σχετικά με την έκπτωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.-, μη ηλεκτροδοτούμενα, θεωρούνται τα ακίνητα που διαθέτουν ρολόι της Δ.Ε.Η. αλλά είχε διακοπεί η ρευματοδότησή τους από την 1/1/2013 έως 31/12/2013 […]».

Το επιχείρημα όσων διαφώνησαν με την τοποθέτηση μας αυτή, ήταν οι οδηγίες που δόθηκαν από το υπ. Οικ. σχετικά με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Τι αναφέρεται λοιπόν στην απόφαση αυτή; Ας παραθέσουμε το επίμαχο εδάφιο:

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
(ΣΤΗΛΗ 30)
Αναγράφεται ΝΑΙ, αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο, και ΟΧΙ, αν δεν είναι. Ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο, στο οποίο υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μετρητής ρεύματος), ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί ή αν πρόκειται για εργοταξιακή παροχή.
Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην πιο κάτω στήλη 31.          

Συνεπώς, ηλεκτροδοτούμενο για τις ανάγκες συμπλήρωσης του Ε9 θεωρείται το αποπερατωμένο ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μετρητής ρεύματος), ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί ή αν πρόκειται για εργοταξιακή παροχή.

Η ένσταση των συναδέλφων προκύπτει από την λανθασμένη άποψη που έχουν αναφορικά με τη διάταξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α. η οποία αναφέρεται σε κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Τους μπέρδεψε η φράση «μη ηλεκτροδοτούμενα», παρόλο που είχαμε γράψει ότι αυτό αναφέρεται για τις ανάγκες του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Λογικό βέβαια είναι να έχουν μπερδευτεί αφού συχνά οι διατάξεις των νόμων γράφονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούνται λάθος εκφράσεις ή λέξεις που δημιουργούν σύγχυση. Θα εξηγήσω παρακάτω που έγκειται το λάθος στο οποίο έχουν υποπέσει οι συνάδελφοι που μας επέκριναν.

Ας πάμε τώρα στις διατάξεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Σύμφωνα λοιπόν με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, ισχύουν τα ακόλουθα:

 5. Για το έτος 2014, ο ΕΝ.Φ. Ι. Α. μειώνεται κατά 20% για τα δικαιώματα σε κύριους χώρους αποπερατωμένων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, όπως κατατάσσονται αυτοί σε κατηγορία κατά την παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 και αναφέρονται στις περιπτώσεις 3.1., 3.2., 4.2., 4.3. και 4.4. των παραγράφων 3 και 4 του ιδίου άρθρου, εφόσον ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν κενοί και μη ηλεκτροδοτούμενοι. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Η ανωτέρω παράγραφος 5 του άρθρου 3, τέθηκε όπως προστέθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου δέκατου όγδοου του ν. 4286/2014 και ισχύει από 01-01-2014, σύμφωνα με την παράγραφο 12 του ιδίου άρθρου και νόμου.

Ας δούμε τι ανέφερε η αιτιολογική έκθεση της βουλής σχετικά με την ανωτέρω προσθήκη:

«[…] Με τις διατάξεις της παραγράφου 9, προκειμένου κατά το έτος 2014 να ελαφρυνθούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και έχουν δικαιώματα επί κύριων χώρων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, τα οποία παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και ουδόλως κατά το έτος αυτό ηλεκτροδοτήθηκαν, προβλέπεται ότι ο προκύπτων φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) μειώνεται κατά 20%. Είναι αυτονόητο, ότι η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα ανωτέρω κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν. Αυτονόητα, για τα ακίνητα της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων της περίπτωσης η) της παραγράφου 2 του άρθρου 4, ενώ, αντίστοιχα, και για τα ημιτελή κτίσματα της προηγούμενης περίπτωσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προτεινόμενη μείωση. Τέλος, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης […]».Συνεπώς, από τη διάταξη του νόμου αλλά κυρίως από την αιτιολογική έκθεση προκύπτει εναργώς ότι, η έκπτωση αυτή αφορά στα ακίνητα εκείνα τα οποία παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και ουδόλως κατά το έτος αυτό ηλεκτροδοτήθηκαν. Δηλαδή, αφορά τα αποπερατωμένα ακίνητα τα οποία είχαν ρευματοδοτηθεί (είχαν δηλαδή μετρητή της Δ.Ε.Η.), πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και είχε διακοπεί η σύνδεσή τους με τη Δ.Ε.Η.

Αυτή λοιπόν είναι η έννοια του κενού και μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου για τις ανάγκες του ΕΝ.Φ.Ι.Α.και θεωρώ ότι δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Ο ρόλος που παίζει ο αριθμός ρεύματος της Δ.Ε.Η. είναι καταλυτικός για τους ελέγχους που πραγματοποιεί το υπ. Οικ., γι΄ αυτό και οι ιθύνοντες ζητούν να αναγραφεί ο αριθμός παροχής της Δ.Ε.Η. στα διάφορα έντυπα1. Με τον τρόπο αυτόν -αναφορικά με την έκπτωση 20% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα-, το υπ. Οικ. επιτυγχάνει το εξής: Ελέγχει τον αριθμό παροχής ρεύματος του ακινήτου που έχει αναγραφεί στο Ε2 με την ένδειξη «κενό». Μετά, τσεκάρει το ίδιο ακίνητο και τον αριθμό παροχής του στο Ε9. Στη συνέχεια διασταυρώνει τα στοιχεία αυτά με τα αρχεία που διαθέτει από την αρμόδια αρχή της ΔΕΔΔΗΕ ανά περιφέρεια, ότι ο τάδε αριθμός παροχής είχε διακόψει τη σύνδεση με το δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Να θυμίσω εδώ ότι έτσι έγινε και η πρώτη εκκαθάριση από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.(βλ. σχετ. απόφαση ΠΟΛ. 1232/21.10.2014). Αυτή είναι η διαδικασία σχετικά με την έκπτωση που δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

Κλείνοντας το σημερινό μου σχόλιο θέλω να τονίσω για πολλοστή φορά ότι στα άρθρα ή στις τοποθετήσεις μου εκφράζω πάντα τις προσωπικές μου απόψεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ως θέσφατα. Ζητώ και επιθυμώ την κριτική των συναδέλφων γιατί μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων όλοι γινόμαστε καλύτεροι. Όμως, αισθάνομαι ότι μας αδικούν κάποιοι συνάδελφοι όταν λένε πως δημιουργούμε σύγχυση και άλλα σχετικά, γιατί νομίζω πως μέσα από την πορεία του κόμβου έχουμε αποδείξει εμπράκτως αν παραπληροφορούμε το κοινό μας ή αν προσφέρουμε πραγματικά έγκαιρη ενημέρωση. Φυσικά κάνουμε και λάθη, αυτό είναι ανθρώπινο. Προσπαθούμε όμως καθημερινά να φιλτράρουμε όλες τις πληροφορίες και μέσα από την ηλεκτρονική μας γραφίδα να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους συναδέλφους να ασκήσουν με συνέπεια το επάγγελμά τους μέσα σ΄ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον των συνεχόμενων αλλαγών και της πολυνομίας.

Όμως, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, «συν Αθηνά και χείρα κίνει», οπότε πρέπει και ο κάθε συνάδελφος να προσπαθεί να μελετά προσεκτικά πριν αποκρυσταλλώσει την άποψή του και να μην εξάγει βιαστικά συμπεράσματα.

Καλημέρα και καλή δύναμη.