Ο επιχειρηματίας θέλει το λογιστή του

28 Ιουνίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Δώστε σημασία στα λογιστικά της επιχείρησής σας.

Ο επιχειρηματίας θέλει το λογιστή του

Τα λογιστικά μιας επιχείρησης είναι ούτως ή άλλως μια σύνθετη διαδικασία και μάλιστα κρίσιμη για την επιτυχία της. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν με τα λογιστικά θέματα σήμερα στην Ελλάδα κάνουν το ζήτημα εξαιρετικά πιο πολύπλοκο από ότι ήταν στο παρελθόν, ακόμα και για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις ή ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενώ πριν κάποια χρόνια, αρκετοί επαγγελματίες κρατούσαν μόνοι τα λογιστικά τους, σήμερα κάτι τέτοιο έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Αντίστοιχα, οι αμοιβές των λογιστών που αναλαμβάνουν τα βιβλία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση, παρά την κρίση και ο λόγος είναι ότι ο όγκος της δουλειάς, αλλά και η συνθετότητά της έχει αυξηθεί δραματικά.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όσοι σχεδιάζουν σήμερα να ανοίξουν επιχείρηση πρέπει από την πρώτη στιγμή να βρουν μια αποτελεσματική λύση διαχείρισης των λογιστικών τους. Η συνεργασία με έναν έμπειρο και καλό λογιστή ή ακόμα και η πρόσληψη ενός λογιστή σε πιο μόνιμη βάση είναι σημαντικό έξοδο, αλλά ταυτόχρονα απαραίτητη κίνηση.

Το MoneyGuru.gr σας δίνει μερικές απλές συμβουλές για να βάλετε τα λογιστικά της επιχείρησής σας σε μια τάξη, από την αρχή!

1. Επιλέξτε τον κατάλληλο συνεργάτη

Μην κάνετε οικονομία, προσλαμβάνοντας έναν νεαρό και άπειρο λογιστή. Προτιμήστε κάποιον έμπειρο, έστω και αν σας κοστίσει κάτι περισσότερο. Είναι σίγουρο ότι όταν θα χρειαστείτε πιο σύνθετες γνώσεις και υπηρεσίες, θα έχουν γίνει ήδη αρκετά λάθη που ακόμα και ο καλύτερος λογιστής δε θα μπορεί να διορθώσει.

2. Μην ξοδεύετε τα χρήματά σας σε “πολλά υποσχόμενο” λογισμικό

Παρότι το λογισμικό είναι σήμερα απαραίτητο για να μπορεί μια επιχείρηση να οργανώνει τα λογιστικά της, δεν είναι δεδομένο ότι μια ακριβή, ολοκληρωμένη λύση είναι ό,τι χρειάζεται μια νέα επιχείρηση. Συνήθως, μικρές επιχειρήσεις δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες εξελιγμένων λογιστικών πακέτων και μπορούν να αρκεστούν σε πιο οικονομικές προτάσεις.

3. Μην συνεργάζεστε με τον μπατζανάκη σας…

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που επιλέγουν συνεργάτη για τα λογιστικά με βάση τη συγγένεια. Ο λόγος είναι ότι θεωρούν το αντικείμενο αυτό “εσωτερική” υπόθεση και ότι τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να μένουν μέσα στην οικογένεια. Επίσης, συνήθως μια τέτοια λύση είναι και πιο οικονομική. Στην πραγματικότητα, η επιλογή ενός πραγματικού επαγγελματία θα είναι σαφώς πιο αποδοτική, πέρα από το γεγονός ότι θα σας γλιτώσει από οικογενειακούς καυγάδες, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα.

4. Μην ανακατεύετε τα λογιστικά της επιχείρησής σας με τα προσωπικά σας

Δεν υπάρχει χειρότερη ιδέα από το να μπλέκετε τα οικονομικά της επιχείρησής σας με τα προσωπικά/οικογενειακά. Τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούνται εναλλάξ, χρήματα που απαιτούνται για κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης και ξοδεύονται σε διακοπές, αλλά και ένας λογιστής που φροντίζει με προσοχή τα βιβλία της επιχείρησης και αφήνει για την τελευταία στιγμή τη φορολογική σας δήλωση είναι στοιχεία που πρέπει να αποφεύγετε. Ειδικά σήμερα που η εφορία έχει απλώσει τα “πλοκάμια” της σε όλους μας τους λογαριασμούς.

5. Μην τα κάνετε όλα μόνος σας
Ακόμα και επαγγελματίες που είχαν συνηθίσει να κάνουν τα λογιστικά τους μόνοι τους θα πρέπει να το σκεφτούν. Με δηλώσεις ΦΠΑ και συγκεντρωτικές πελατών προμηθευτών ακόμα και σε μηνιαία βάση, εγκυκλίους και αποφάσεις που αλλάζουν καθημερινά, αλλά και δηλώσεις εισοδήματος που γίνονται όλο και πιο σύνθετες, ακόμα και ο πιο έμπειρος θα χρειαστεί βοήθεια.

ΠΗΓΗ