Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις και για γονικές παροχές – δωρεές – Ανοίγει τον Δεκέμβριο η πλατφόρμα «myProperty»

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις και για γονικές παροχές – δωρεές – Ανοίγει τον Δεκέμβριο η πλατφόρμα «myProperty»

18 Νοεμβρίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέα εγκύκλιο με στόχο να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με το νέο καθεστώς

Ανοίγει το Δεκέμβριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myProperty» για την υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών που θα αποσυμφορήσει τις Εφορίες από φορολογούμενους που σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα εκμεταλλευόμενοι το νέο υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέα εγκύκλιο με στόχο να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με το νέο καθεστώς που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου.
Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές θα απαλλάξουν τους φορολογούμενους από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους καθώς όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στο γραφείου του συμβολαιογράφου.
Όπως ισχύει για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.
Ωστόσο η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν καταργεί τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που θα πρέπει να συνυποβάλλουν οι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούνται 2 η 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή.
Ανάσες για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα αναμένεται να δώσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου που θα «τρέξει» σύντομα στην νέα πλατφόρμα e-Μεταβίβαση, μέσω της οποίας ο συμβολαιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις «γκρίζες ζώνες» και τα κενά του νόμου για τις γονικές παροχές και ετοιμάζει εγκύκλιο με διευκρινιστικές οδηγίες στις εφορίες για την άρση των προβλημάτων.
Η εγκύκλιος θα απαντάει σε απορίες και ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές αρχές από τους ενδιαφερόμενους όπως για παράδειγμα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα.
Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός έχει με το παιδί του κοινό λογαριασμό και ο γονιός θέλει να δωρίσει χρήματα στο παιδί του χωρίς να πληρώσει φόρο.
Από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του νέου πλαισίου διαπιστώνονται προβλήματα που κοστίζουν ακριβά στους φορολογούμενους καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υποβολής των δηλώσεων για δωρεά χρημάτων από γονείς σε παιδιά χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτει ότι η μεταβίβαση των χρηματικών ποσών έχει πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων όπως ορίζει ο νόμος προκειμένου η εφορία να αναγνωρίσει το αφορολόγητο.
Αν κάποιοι ξέχασαν να συνυποβάλουν το παραστατικό μεταφοράς χρημάτων θα κληθούν να το πράξουν, ενώ οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν φόρο 10% και ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες κυρώσεις καθώς θα πρέπει να αποδείξουν την πηγή προέλευσης των χρημάτων.
Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου αφορά στην αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, αποταμιευτικών επενδυτικών προϊόντων κ.α) καθώς και στα χρηματικά ποσά που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από παιδιά σε γονείς, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια.
Η φόρο-απαλλαγή ισχύει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει για δύο γονείς το συνολικό αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 1.600.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

πηγη:www.bankingnews.gr