Η μεγάλη αλλαγή στα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας

Η μεγάλη αλλαγή στα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας

22 Σεπτεμβρίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε ένα σημαντικό μέτρο, με το οποίο θα διευκολύνεται εφεξής η καταβολή του επιδόματος ασθενείας και του επιδόματος κυοφορίας-τοκετού θα προχωρήσει ο e- EΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, για τη λήψη των παραπάνω ασφαλιστικών επιδομάτων των ταμείων, για ορισμένα τουλάχιστον δικαιολογητικά, δεν θα απαιτείται υποχρεωτικά η υπογραφή γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο, αλλά θα αρκεί και η υπογραφή ενός ιδιώτη ιατρού.

Mε άλλα λόγια, ένας ασφαλισμένος, ο οποίος δικαιούται επίδομα ασθενείας πχ γιατί είχε ένα ατύχημα ή μία ασφαλισμένη η οποία γέννησε και δικαιούται επίδομα τοκετού θα μπορεί να λάβει το δικαίωμα το οποίο δικαιούται ακόμα και με την υπογραφή ενός ιδιώτη ιατρού (σε κάποια έγγραφα), χωρίς να χρειάζεται σε κάθε περίπτωση η υπογραφή ενός ιατρού δημοσίου νοσοκομείου.

Αυτό θα επιτρέπει τη πιο γρήγορη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών για τη λήψη των επιδομάτων αυτών, καθώς η υπογραφή του ιατρού κρατικού νοσοκομείου, καθότι τεχνικά πιο δύσκολο να ληφθεί, οδηγούσε στην καθυστέρηση στην εν λόγω διαδικασία και έτσι, την κατάθεση του συνόλου των δικαιολογητικών και, εκ των πραγμάτων, στην καταβολή του επιδόματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως με βάση το υφιστάμενο “καθεστώς”, ο χρόνος αναμονής για την είσπραξη επιδόματος ασθενείας μπορούσε να φτάσει ακόμα και τους 8 μήνες.

Ωστόσο, με το νέο “καθεστώς” δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

Κύκλοι των ταμείων αναφέρουν πως, σύμφωνα με καταρχάς υπολογισμούς, γύρω στους 30.000 είναι οι ασφαλισμένοι που κάθε χρόνο εισπράττουν επίδομα ασθενείας, ενώ γύρω στις 70.000 είναι οι ασφαλισμένες οι οποίες λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας και, έπειτα τοκετού. 

Συνεπώς, κοντά στους 100.000 ασφαλισμένους είναι εκείνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη διευκόλυνση την οποία θα παράσχει ο e-ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ:www.capital.gr