Πότε και πώς θα πληρωθούν φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Πότε και πώς θα πληρωθούν φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

24 Ιουλίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με πέντε διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος, ενώ αντίστοιχα η ίδια περίπου διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα επιχειρήσουν να αποπληρώσουν τον φόρο σε  περισσότερες δόσεις καθώς η υγειονομική κρίση έχει τραυματίσει τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Σε  8 μηνιαίες δόσεις. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 30  Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Υποβολή τον Αύγουστο: Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27  Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η τελευταία θα καταβληθεί επίσης έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή.  Θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα η δόση του Ιουλίου και του  Αυγούστου.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. 

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Σε  6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. 

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται ικανοποιημένο από τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αποκλείουν προς το παρόν το σενάριο της παράτασης. Εκτιμούν ότι ο χρόνος επαρκεί μέχρι τις 27 Αυγούστου που εκπνέει η προθεσμία. Πάντως, μέχρι στιγμής σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος, έχουν ήδη κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 2.368.148 δηλώσεις.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 ή θα λάβουν επιστροφή φόρου. Πιο συγκεκριμένα από τα 3.237.718 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί:

– Το 29,26% ή 947.387 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο να φθάνει στα 651,6 εκατ. ευρώ ή 687 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Το 17,13% ή 554.630 είναι πιστωτικά με το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου να ξεπερνάει τα 119 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα αγγίξουν το 1,5 εκατομμύριο.

– Το 53,61% ή 1.735.701 είναι μηδενικά.

www.capital.gr