Κ. Μητσοτάκης: Αναστολή ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006

Κ. Μητσοτάκης: Αναστολή ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006

24 Οκτωβρίου 2019 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 ανακοίνωσε, από το βήμα της εκδήλωσης του Εconomist, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε έτσι το τοπίο για την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές καταργώντας τον ουσιαστικά και για όλα τα αδιάθετα ακίνητα που έχουν οικοδομηθεί με άδειες που εκδόθηκαν ακόμη και πριν από 13 χρόνια, δηλαδή από την 1η.1.2006. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά καθίστανται φορολογικά ισότιμα και τα παλιά αδιάθετα διαμερίσματα που οικοδομήθηκαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης ενώ προωθείται φορολογικά και η εφεξής οικοδομική δραστηριότητα. 

Παράλληλα, η συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνει θεαματικά, όπως τόνισε, τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την “ισχυρή βεβαιότητά του” ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021.

Όπως ανακοίνωσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, στο εξής απαλλάσσονται από το ΦΠΑ όλες οι νέες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πουληθεί, και το μέτρο θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δημοσιονομικές μας κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους. “Ήδη ο προϋπολογισμός του 2020, με όλα τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών για τα οποία είχαμε δεσμευθεί, χαιρετήθηκε από όλους. Σύντομα τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων εντός του 2020 θα αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Ζητήσαμε και συμφωνήσαμε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ. Αισιοδοξούμε και θα το πετύχουμε να έχουμε μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”, σημείωσε. “Χαμηλότερα επιτόκια και υψηλότερη ανάπτυξη θα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Θα κάνω μία ασφαλή πρόβλεψη. Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει εντός του 2020. Σήμερα μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας” διαμήνυσε.

Θα συζητήσω με τους τραπεζίτες κάποιες άδικες χρεώσεις

Εστιάζοντας στην αυριανή του συνάντηση με τους τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τους συγχαρεί για το γεγονός ότι έσπευσαν να ανταμείψουν τους συνεπείς δανειολήπτες. “Θα συζητήσουμε όμως και το πώς θα αντιμετωπιστούν και κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ο νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μίας τράπεζας  γιατί δεν υπάρχει άλλη. Θα τα συζητήσουμε καλή τη πίστη και θα βρούμε πιστεύω λύσεις”, ανέφερε.  

Επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τετραετίας

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης αποτύπωσε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης σαν ένα τρίγωνο. Όπως ανέφερε:

– Στη μία πλευρά βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις.

– Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Που θα ανακουφίζει από τη βαριά φορολογία, χωρίς να διαταράσσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

– Στην τρίτη πλευρά είναι οι παρεμβάσεις για το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν γρήγορα τα κόκκινα δάνεια.

“Έχουμε αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε αφέντες της μοίρας μας. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύλληψης και εκτέλεσης. Η Ελλάδα δεν ζητά από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Στους τρεις πρώτους μήνης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε στην Ελλάδα την καλύτερη απόδοσή του από το 2000. Η χώρα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται, ενόψει αρνητικών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία. Αποτελούμε εξαίρεση προόδου και στην οικονομία”, σημείωσε.

-Μειώνουμε τους φόρους

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα δώσουν “ανάσα” σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

“Διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Πρώτον μέσα από την αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Η συμβολή του στα δημόσια έσοδα μπορεί να αυξηθεί, περιλαμβάνοντας περιοχές που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελάχιστα”, τόνισε και έφερε ως παράδειγμα τη Μύκονο, κάνοντας λόγο για ακίνητα που φορολογούνται ελάχιστα ή και καθόλου.

“Αυξάνουμε το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος. Αυτό δε συνδέεται με το αφορολόγητο. Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Που στο μέλλον θα καταστεί υποχρεωτική για όλους και παντού. Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνεται η απαίτηση για φορολογική συμμόρφωση”, τόνισε και έστρεψε το βλέμμα του στη μεσαία τάξη και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Αυτές οι κατηγορίες πολιτών πρόκειται, όπως σχολίασε, να είναι κερδισμένες από τα μέτρα.   

-Έχουμε τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Ο κ. Μητσοτάκης που έθεσε τις επενδύσεις (διεθνείς και εγχώριες) ως το μέσο για την ανάπτυξη, χαρακτήρισε ως απόδειξη “ότι μπορούμε να το καταφέρουμε” την προώθηση εμβληματικών σχεδίων. Όπως, το Ελληνικό. Τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά από την Cosco. “Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους. Και εννοούμε ότι κάθε προσπάθεια που την υλοποιεί να γίνεται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε τις επενδύσεις στην ενέργεια και στις υποδομές και ανέφερε ότι το μεταρρυθμιστικό τόξο συμπληρώνουν παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

“Στο εξής μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας θα μπορεί με τη συμφωνία των εργαζόμενων να εξαιρείται από κλαδικές συμβάσεις, για να σώζονται θέσεις εργασίας”, είπε ο πρωθυπουργός.

-“Καλά ξεμπερδέματα”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας κομβικό το συγκεκριμένο ορόσημο. Παράλληλα, ήταν δηκτικός, με το βλέμμα στραμμένο στο…στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εστίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. “Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας. Υπήρξαμε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους. Που είδε το πολιτικό της σύστημα να αναδιαρθρώνεται. Όταν η χώρα το 2014 φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σβήσουν τα ίχνη τους και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Μπορεί η λήθη να βολεύει μερικούς, όμως ακόμα και παλαιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μία ευχή: Καλά ξεμπερδέματα. Μετά τις εκλογές, η ροή άλλαξε. Ο λαϊκισμός και η καθήλωση ηττήθηκαν και η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση και σχέδιο για ανάπτυξη”, ανέφερε.

-Νέο μήνυμα στους βόρειους γείτονες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και πάλι μήνυμα στους βόρειους γείτονές μας για την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

“Στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες προόδου και ανάπτυξης. Η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ανάπτυξης και ρεαλισμού στην περιοχή της. Η Ελλάδα εργάζεται, για να βαδίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Προσαρμοζόμενα στις υποχρεώσεις που αυτός ο δρόμος προϋποθέτει”, σημείωσε.

www.capital.gr