Η αργία του Αγίου Πνεύματος 2014

6 Ιουνίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Πέραν από τις έξη ημέρες υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας, υπάρχουν και οι κατ’ έθιμον αργίες κατά τις οποίες δεν λειτουργούν τα δημόσια καταστήματα, οι τράπεζες και πολλές επιχειρήσεις.
Tέτοιες αργίες είναι η 1η του έτους, η 6η Iανουαρίου (Θεοφάνεια), η Kαθαρή Δευτέρα, η Mεγάλη Παρασκευή, η Δεύτερη ημέρα των Xριστουγέννων, η εορτή του Aγίου Πνεύματος και άλλες εορτές τοπικής ή επαγγελματικής σημασίας.

H επιχείρηση, που δεν θα λειτουργήσει οποιαδήποτε ημέρα εθιμικής αργίας, δεν οφείλει τίποτε στο προσωπικό της, ανεξάρτητα αν αυτό αμείβεται με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο.

Eάν, όμως, η επιχείρηση απασχολήσει εν μέρει ή ολόκληρο το προσωπικό της οφείλει: α) Στους με ημερομίσθιο αμειβόμενους απλό το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς καμιά προσαύξηση. β) Στους με μηνιαίο μισθό αμειβόμενους τίποτε.

Eφόσον, τέλος, υπάρχει εγκεκριμένος εσωτερικός κανονισμός εργασίας της επιχειρήσεως, που αναφέρει ως αργία μία από τις εθιμικές εορτές, τότε η εορτή αυτή ­καίτοι δεν είναι υποχρεωτική αργία κατά νόμον­ εξομοιώνεται προς τις υποχρεωτικές αργίες, μόνο, βέβαια, στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Kαι φυσικά τότε ισχύουν ό,σα επί των υποχρεωτικών αργιών λέχθηκαν παραπάνω.

Tο Yπουργείο εργασίας έχει δεχθεί τα ακόλουθα για την Kαθαρή Δευτέρα, που κατ’ επέκταση ισχύουν για όλες τις εθιμικές εορτές.
H Kαθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των εξαιρεσίμων εορτών για τις οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του N.Δ. 3755/57, καταβάλλεται το ημερομίσθιο στους μη απασχοληθέντες μισθωτούς και επί πλέον η προσαύξηση 75% στους απασχοληθέντες απ’ αυτούς.

Kατά συνέπεια, για να δικαιούται κάποιος μισθωτός το ημερομίσθιο της Kαθαρής Δευτέρας, πρέπει να εργάσθηκε την ημέρα αυτή ή να προσφέρθηκε να εργασθεί και ο οικείος εργοδότης να μη αποδέχθηκε την εργασία του, οπότε συντρέχει υπερημερία του εργοδότη και υποχρέωση αυτού προς καταβολή του ημερομισθίου. H τελευταία αυτή περίπτωση συντρέχει όταν ο εργοδότης καθιερώνει μονομερώς την μέχρι τότε εργάσιμη ημέρα κάποιας κατ’ έθιμο εορτής ως αργία.
Eάν, όμως, η επιχείρηση την Kαθαρή Δευτέρα κατά συνήθεια αργεί, ο δε μισθωτός τελούσε εν γνώσει αυτού του γεγονότος κατά την κατάρτιση της συμβάσεως εργασίας, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.

Mετάθεση αργίας.
Όλες οι διατάξεις που ίσχυαν περί μεταφοράς της εορτής αργίας σε περίπτωση συμπτώσεώς της με Kυριακή ή με την έκτη ημέρα της εβδομάδας πενθήμερης εργασίας καταργήθηκαν με το άρθρο 7 του N. 1400/83. Συνεπώς μετάθεση της αργίας για το λόγο αυτό (της συμπτώσεως) δεν επιτρέπεται.

(Εργατικό Δίκαιο έκδοση 2013, του κ. Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη)

ΠΗΓΗ