Σκούρα τα πράγματα για τα ελληνικά φασόλια

Σκούρα τα πράγματα για τα ελληνικά φασόλια

18 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

fasolia-mia-upotimimeni-upertrofi

Πολύ χειρότερα απ’ τις αρχικές καλές προβλέψεις εξελίχθηκε η χρονιά για τους παραγωγούς φασολιού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η παραγωγή είναι µειωµένη έως και 80% (στις Πρέσπες). Έτσι, αν και υπάρχει υπερβολική ζήτηση, λόγω της µειωµένης παραγωγής η χρονιά φαίνεται ζηµιογόνα για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Η ζήτηση δεν αντισταθμίζει τη χαμένη ως 80% παραγωγή

«∆εν περιµέναµε τέτοια καταστροφή», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού, Πελεκάνος. Όπως εξηγεί, σε όλη την Πρέσπα µπορεί να παραχθούν 600 τόνοι φασόλια, σε µεγάλο ποσοστό υποβαθµισµένης ποιότητας, ενώ κανονικά παράγονται 3.000 τόνοι.

Παρόλο που η χρονιά φαινόταν καλή µέχρι τις 3 Αυγούστου τόσο από άποψη παραγωγής όσο και ποιότητας, «το χαλάζι εκείνη την περίοδο αντέστρεψε την εικόνα, µε αποτέλεσµα σε αρκετά κτήµατα να µην µπουν καν οι µηχανές να αλωνίσουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου. Η συγκοµιδή στην περιοχή τελείωσε αυτές τις µέρες, ωστόσο, ακόµα δεν έχει διαµορφωθεί σαφής εικόνα όσον αφορά τις τιµές, µε τα επίπεδα που ακούγονται για τους ελέφαντες να είναι στα 2,80-3 ευρώ το κιλό, ελαφρώς υψηλότερα από πέρυσι.  Σηµειωτέον ότι η ζηµιά αφορά τόσο τους ελέφαντες όσο και τα πλακέ και τα µεγαλόσπερµα.

Μείωση της παραγωγής, κατά 40-50%, παρατηρήθηκε και στην Καστοριά, όπου η συγκοµιδή τελειώνει αυτές τις µέρες. Εκεί «η τιµή για τα χοντρά φασόλια κυµαίνεται µεταξύ 2,50 και 2,70 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του δήµου Άργους Ορεστικού, Θωµάς Μάνος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, σ’ αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν οι τιµές και πέρυσι, ενώ το 2012 ήταν στα 3 ευρώ το κιλό.

Τα ίδια και στην Καβάλα
Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η χρονιά και για τα φασόλια της Καβάλας, επισηµαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Κώστας Λεπίδας. Στην περιοχή η συγκοµιδή για το ψιλό φασόλι έχει τελειώσει απ’ τον Ιούλιο, ενώ και οι ποσότητες των εισαγόµενων (Πολωνία, Κίνα) είναι µειωµένες.

agronews.gr