ΚΑΠ και μέτρα για αγορές στο Συμβούλιο Υπουργών

ΚΑΠ και μέτρα για αγορές στο Συμβούλιο Υπουργών

13 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

 

4279aeb9679c71d052028fdf9556585d_S

Τα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ –όπως παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο- για τη διευκόλυνση της αγοράς αγροτικών προϊόντων και η απλούστευση της ΚΑΠ θα είναι από τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Πιο αναλυτικά, θα τεθεί υπό συζήτηση η εφαρμογή της δέσμης μέτρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των δυσχερειών σε διάφορους αγροτικούς τομείς, τα οποία παρουσιάστηκαν στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, με σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσχερειών ρευστότητας που υφίστανται οι αγρότες, στη σταθεροποίηση των αγορών και στη βελτίωση της λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Διεθνείς εμπορικές αγροτικές συμφωνίες

Επίσης, οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία των εργασιών που αφορούν διεθνή θέματα σχετικά με το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για συνεχιζόμενες εμπορικές διαδικασίες σε διμερές, περιφερειακό ή πολυμερές επίπεδο από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά θέματα για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Η απλούστευση της ΚΑΠ
Στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης της εν λόγω συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία και αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την απλούστευση και τη μείωση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Σχετικά με το θέμα, τα όργανα της ΕΕ αποφάσισαν να εξετάσουν όσα συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και να εντοπίσουν τις πιθανές βελτιώσεις βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, αλλά και τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα την επόμενη φορά.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την ατζέντα της απλούστευσης και τη συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2015.

Δείτε εδώ τι είναι η απλούστευση της ΚΑΠ.

πηγη