Έρχονται τα ασφαλειο-δάνεια

2 Φεβρουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Με χαμηλό επιτόκιο

 

Νέα γενιά δανείων, με σκοπό τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οφειλών ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες. Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγούνται σε επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα έχουν χαμηλό επιτόκιο, ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με το ετήσιο «καπέλο» του 8,5% που ισχύει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια αυτά προέκυψαν ύστερα από σχετικό αίτημα που έκανε η διοίκηση του ΙΚΑ προς τις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή μέρους του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάρκειά τους θα φτάνει τους 72 μήνες, ενώ, εφόσον συναφθούν, η τράπεζα αναλαμβάνει να αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής προς τα Ταμεία και στη συνέχεια ο δανειολήπτης καλείται να εξοφλήσει σε αυτήν το εν λόγω ποσό με ευνοϊκό επιτόκιο, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο σε περίπτωση που προσημειώσει κάποιο ακίνητό του στην τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό ο οφειλέτης κερδίζει από τις εκπτώσεις που παρέχονται στις περιπτώσεις των εφάπαξ πληρωμών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και καλύτερο επιτόκιο. Η λογική των δανείων αυτών είναι παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα λεγόμενα «φοροδάνεια», τα οποία δίνονται για την εξόφληση οφειλών προς την εφορία καθώς και άλλους φορείς του δημοσίου.

Τα φοροδάνεια είναι καταναλωτικά δάνεια, με μια σειρά όμως από ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι τα κάνουν πιο δελεαστικά προς τους υποψήφιους δανειολήπτες. Ο βασικότερος από αυτούς, είναι το χαμηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με τα απλά καταναλωτικά δάνεια. Δηλαδή, όποιος θελήσει να πάρει ένα δάνειο αυτού του τύπου επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο της τάξης του 10%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 12% με 13%. Αν μάλιστα οι οφειλές προς την εφορία είναι υψηλές και ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.

Ως προς το ύψος του δανείου, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ, και μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία, ενώ η διάρκεια ξεκινά από τον ένα χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι όσοι τελικά επιλέξουν να πάρουν «φοροδάνειο», πληρώνουν με αυτό αυτόματα και εφάπαξ τις οφειλές προς την εφορία, γεγονός που σημαίνει ότι απολαμβάνουν επιπλέον έκπτωση 1,5% στο σύνολο του ποσού που εξοφλούν. Έτσι, ούτε με τόκους υπερημερίας επιβαρύνονται αλλά και λιγότερα χρήματα τελικά χρωστούν στην τράπεζα.

ΠΗΓΗ