Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για δανειολήπτες –Σε ποιους αφορά

30 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές της, είχε μείνει μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα με δεκάδες χιλιάδες «συμμετέχοντες». Τώρα, ήρθε και η δική τους ώρα. Η ρύθμιση, αναμένεται να κατατεθεί πριν τις εκλογές του Μαίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες -και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών- τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ευνοϊκή ρύθμιση που θα επιτρέπει στους περίπου 100.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, να τα ρυθμίσουν χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου.Με τη νέα διάταξη -ανάσα, οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ, θα μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής τους μέχρι και 10 χρόνια, χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου.

Στόχος και αυτής της ρύθμισης είναι να καταστούν βιώσιμα, τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ, καθώς πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν και μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από τα προγράμματα ρυθμίσεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Εκτιμάται πως η μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50%, ανάλογα βέβαια και με το έτος εξυπηρέτησης που βρίσκεται το κάθε δάνειο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ (που σήμερα έχει την αρμοδιότητα).

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημεία της προωθούμενης ρύθμισης είναι:

  • Τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι, η ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν είναι μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.
  • Ο ΟΑΕΔ (ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ)- χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου- θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου. Αναγκαία προϋπόθεση το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης να μην υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου.
  • Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση της ρύθμισης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να παραταθεί η συγκεκριμένη προθεσμία.
  • Από τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης καταργείται η υπ’ αριθμ. 2575/84/14-2-2012 (ΦΕΚ 308Β) απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και κάθε άλλη διάταξη νόμου, που ρυθμίζει διαφορετικά τα δάνεια του παρόντος άρθρου.

Αναφέρουμε τα εξής παραδείγματα:

Για 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου, το οποίο βρίσκεται στην αρχή του τέταρτου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη και 12 συνολικά), έχει σήμερα υπόλοιπο 125.138 ευρώ. Σε περίπτωση 10ετούς παράτασης η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 σε 594 ευρώ (-40%).

Για 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του όγδοου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη και 8 συνολικά), απομένουν 88.313 ευρώ δανείου. Σε περίπτωση 10ετούς παράτασης η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 σε 492 ευρώ (-51%).

Ρύθμιση αναμένεται και για τις 85.000 δάνεια, που είχαν χορηγηθεί από κεφάλαια του ΟΕΚ και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των δόσεων αλλά και η χορήγηση σημαντικής έκπτωσης σε όσες αποφασίσουν την εφάπαξ καταβολή των χρημάτων.

ΠΗΓΗ