Αλλάζουν προσεχώς τα πρόστιμα του Σ.ΕΠ.Ε.

20 Οκτωβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Αλλάζει προσεχώς ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την Υ.Α 2063/Δ1 632/3.2.2011 (κατηγοριοποίηση και υπολογισμός ύψους προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας) και όχι βέβαια τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις (επιβολή προστίμων κατά δέσμια αρμοδιότητα του ελεγκτικού οργάνου, όπως αδήλωτη εργασία- μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων).

Καθορίζεται βασικό ποσό προστίμου για κάθε κατηγορία παράβασης ως εξής

Πολύ χαμηλής σημασίας 300 ευρώ
Χαμηλής σημασίας 500 ευρώ
Σημαντικής σημασίας 700 ευρώ
Υψηλής σημασίας 1000 ευρώ
Πολύ υψηλής σημασίας 1500 ευρώ

Το ποσό του βασικού προστίμου προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο που αφορά η παράβαση και έως 40% για τις τρείς πρώτες κατηγορίες, και για τις κατηγορίες υψηλής σημασίας παράβαση και πολύ υψηλής σημασίας παράβαση έως 200%.

Θεσμοθετείται το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν καταλογιστεί παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, αποδεδειγμένα έχουν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των ελεγκτικών οργάνων , έχουν διατηρήσεις τις θέσεις εργασίας κ.λ.π.

Οι επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνονται στο λευκό μητρώο θα επιβαρύνονται με λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, με λιγότερους ελέγχους και γενικότερα θα απολαμβάνουν ειδικά κίνητρα και προνόμια που θα καθοριστούν με σχετική Υ.Α.

Τέλος τα αποτελέσματα των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας σχετικά με τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις (αδήλωτη εργασία – μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων), θα αποστέλλονται στο ΣΕΠΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά δέσμια αρμοδιότητα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ)

Βασίλης Τραϊανόπουλος – Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων

πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net

ΠΗΓΗ