Επιχειρήσεις: «Ναυάγησε» το νέο καθεστώς ΦΠΑ λόγω γραφειοκρατίας

16 Οκτωβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Για ακόμη μια φορά γίνεται σαφές ότι οι γραφειοκρατικές δομές της Ελλάδας αποτελούν “βαρίδι” για τις επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της όλης περίπλοκης διαδικασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν κάνουν πίσω, κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με τους ξένους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν, αλλά βλέποντας τι τους περιμένει αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ μπήκαν μόνο 600 επιχειρήσεις. Ο λόγος; Οι αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από τη Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δηλώνουν ότι η αποδοχή του μέτρου από τις επιχειρήσεις είναι ικανοποιητική, θεωρώντας καταφεύγουν σε αυτό μόνον όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ωστόσο, οι λογιστές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικότεροι και υπογραμμίζουν ο “εφιάλτης” των γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι η αιτία της χαμηλής απήχησης.

Περίπου 600 είναι οι εταιρίες και οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξής του μέσα στις έξι ημέρες που είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή από το TAXIS.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον αριθμό των αιτήσεων, τονίζοντας ότι το ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ έρχεται να δώσει απάντηση στα προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα από τις καθυστερήσεις εξόφλησης τιμολογίων τους και δεν αφορά όλες τις εταιρείες.

Ωστόσο, οι λογιστές επισημαίνουν ότι ο αριθμός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, είναι μικρός, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις διστάζουν να ζητήσουν να ενταχθούν στο μέτρο εξ αιτίας της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας. Κι αυτό διότι όποιος ενταχθεί στο σύστημα πρέπει να τηρεί ξεχωριστά ειδικά βιβλία και όχι μόνο «εσόδων-εξόδων».

Ειδικά για υπόχρεους με απλογραφικά στοιχεία (πρώην Β΄ Κατηγορίας βιβλία) το κόστος τήρησης των απαιτουμένων βιβλίων λειτουργεί αποτρεπτικά για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς. Επιπλέον, την ίδια υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων έχει και όποιος συναλλάσσεται με επιχείρηση που έχει υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιτηδευματίες φοβούνται ότι θα χάσουν έτσι πελάτες, που δεν θα θέλουν να συναλλάσσονται μαζί τους για να μη μπουν στη διαδικασία των πρόσθετων βιβλίων. Ταυτόχρονα, οι φοροτεχνικοί συμφωνούν ότι επί της διαδικασίας το νέο σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Το μοντέλο που υιοθετήθηκε είναι αυτό που απορρέει από τη σχετική κοινοτική οδηγία ΦΠΑ, επί του οποίου δεν μπορούν να υπάρχουν παρεκκλίσεις.

sofokleousin.gr

ΠΗΓΗ