Χρέη προς ταμεία: Εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις οι οφειλέτες

16 Οκτωβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Τη σημαντική μείωση των οφειλετών που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους δείχνουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Μέσα σε 4 μήνες, έφυγαν εκτός ρύθμισης περίπου 3.300 οφειλέτες. Αυξάνονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Εν αναμονή της νέας ρύθμισης χρεών με τους βελτιωμένους όρους, τις έως 100 δόσεις και τη μείωση των προσαυξήσεων και των επιτοκίων, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) συνεχίζει τις διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων, κυρίως κατασχέσεων εις χείρας τρίτου, ενώ με ταχύτατο ρυθμό εκδίδονται και οι παραγγελίες κατάσχεσης ακινήτων και κινητών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ για τον Σεπτέμβριο, ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα για οφειλές ύψους 357,03 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή βέβαια, συνεχίστηκε και η εκροή οφειλετών που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση και έπαψαν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους, χάνοντας τη ρύθμιση.

Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες η συζήτηση για την ανάγκη νέας ρύθμισης και στη συνέχεια οι πληροφορίες για διάταξη που θα κατατεθεί από μέρα σε μέρα στη βουλή οδήγησαν στην… εκροή 3.292 οφειλετών, οι οποίοι έπαψαν να πληρώνουν. Μόνο τον Σεπτέμβριο, δεν κατέβαλαν τη δόση του προηγούμενου μήνα, βάσει των διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, 940 οφειλέτες, στερώντας από τα ασφαλιστικά ταμεία έσοδα που στο σύνολό τους ανέρχονται σε 74,9 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, συνολικά εκτός ρύθμισης βρέθηκαν 3.292 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές που ξεπερνούν τα 378,7 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα τόσο από τη ρύθμιση της Νέας Αρχής όσο και από την Πάγια, ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 17.736.412 ευρώ.

Το ΚΕΑΟ, τον προηγούμενο μήνα κίνησε τς διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων τόσο κατά οφειλετών που απώλεσαν τις συγκεκριμένες αυτές ρυθμίσεις (Νέας Αρχής και Πάγιας ρύθμισης) όσο και για παλαιότερα χρέη που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Τα αναγκαστικά μέτρα

Αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ποσά συνολικής οφειλής 357,03 εκατ. ευρώ. Προχώρησαν κατασχέσεις εις χείρας τρίτου, για 18.662 περιπτώσεις, ενώ έγιναν 1.198 παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων και προχώρησε η διαδικασία για 162 κατασχέσεις ακινήτων και για 17 κατασχέσεις κινητής περιουσίας.

Επίσης, έγιναν 26 αναγγελίες για πλειστηριασμούς και μία αναγγελία για πτώχευση – εκκαθάριση. Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι κινήθηκε η διαδικασία κατασχέσεων εις χείρας τρίτου, σε 3.648 περιπτώσεις, ενώ έγιναν 315 παραγγελίες κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επίσης, προχώρησε η διαδικασία για 22 κατασχέσεις ακινήτων και 6 κατασχέσεις κινητής περιουσίας, όπως επίσης και 3 αναγγελίες για πλειστηριασμούς.

Συγκρίνοντας κανείς τα διαθέσιμα στοιχεία (πλην του Αυγούστου κατά τον οποίο τα δικαστήρια ήταν κλειστά και κατά συνέπεια δεν κινούνταν οι διαδικασίες), μετά τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι κατασχέσεις ακινήτων και κινητών, ενώ έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου. Αναλυτικά, τον Απρίλιο έγιναν συνολικά 484 κατασχέσεις κυρίως ακινήτων, τον Μάιο έπεσαν στις 331, τον Ιούνιο στις 140, τον Ιούλιο ήταν 169 και τον Σεπτέμβριο 179.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει περισσότερες δόσεις σε όσους χρωστούν σε εφορία και ταμεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ενώ την περασμένη εβδομάδα, από το βήμα της βουλής ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι προωθείται ρύθμιση σε 72 – 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Δημόσιο και εφορία, θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και τα επιτόκια, ενώ θα υπάρξει και ευνοϊκότερο καθεστώς σε όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις δύο ρυθμίσεις που τρέχουν.

ΠΗΓΗ