Το Νέο Καθεστώς ΦΠΑ. Απορίες και διευκρινήσεις

11 Οκτωβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Το Νέο Καθεστώς ΦΠΑ. Απορίες και διευκρινήσεις

Νέο καθεστώς ΦΠΑ ξεκίνησε από χθες, 01/10/2014, μετά την απόφαση που έχει ληφθεί για την εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων (συγκεκριμένα με το άρθρο 226.7α Οδηγίας 2006/112/ΕΚ) και την προσθήκη στον Κώδικα του ΦΠΑ (Ν.2859/00) του νέου άρθρου 39Β.

Με απλά λόγια και εν συντομία ο ΦΠΑ θα μπορεί να αποδίδεται στο δημόσιο από τις επιχειρήσεις όταν εισπραχθεί (εάν εισπραχθεί). Καλό ακούγεται. Πάμε να εμβαθύνουμε όμως και να δούμε τις προϋποθέσεις μιας και δεν μπορούν να υπαχθούν όλοι σε αυτό το νέο καθεστώς.

  • ο τζίρος της επιχείρησης στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 €).
  • πρέπει να υποβληθεί δήλωση – αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης (δεν γίνεται αυτόματα δηλαδή).
  • εφόσον κάποιος υπαχθεί στο νέο καθεστώς θα πρέπει να μείνει σε αυτό τουλάχιστον μία διαχειριστική περίοδο.
  • οι συναλλαγές που μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς είναι αυτές που πραγματοποιούνται εντός των συνόρων και αφορούν πράξεις οι οποίες υπόκεινται στον φόρο. Εξαιρούνται οι λιανικές συναλλαγές (B2C).
  • οι αιτούντες δεν πρέπει να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή και να έχουν υποβάλει κανονικά τις δηλώσεις ΦΠΑ, τις δηλώσεις εισοδήματος και τις καταστάσεις πελατών προμηθευτών κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών από την υποβολή της αίτησης για την ένταξη.

Και μερικές απορίες που προλάβανε να δημιουργηθούν …

Μπορώ να αιτηθώ εντός του 2014;
Ναι τον Οκτώβριο, ως τις 20/10. Ο φετινός τζίρος της επιχείρησης μέχρι την 30/09 δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 375.000 ευρώ.

Αν θέλω να υπαχθώ στο ειδικό καθεστώς από 01/01/2015 πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;
Η αίτηση πρέπει να γίνεται πριν από τη φορολογική περίοδο, από την έναρξη της οποίας ζητείται η ένταξη στο ειδικό καθεστώς. Δηλαδή ως 31/12/14.

Με ποιον τρόπο θα κάνω την αίτηση;
Η απόφαση προβλέπει αίτηση online μέσω του συστήματος της ΓΓΠΣ.

Εφόσον εκδοθεί τιμολόγιο με πίστωση (πχ 3 μηνών) για να μην πληρωθεί ο αντίστοιχος ΦΠΑ θα πρέπει να ενημερωθεί ο πελάτης;
Αν εκδοθεί τιμολόγιο με πίστωση θα πρέπει να κάνει ανάλογες εγγραφές στα λογιστικά του βιβλία και ο πελάτης μας. Στο τιμολόγιο θα πρέπει να αναγράφεται «Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής – άρθρο 226.7.α. Οδηγίας 2006/112/ΕΚ – άρθρο 39.β Κώδικα ΦΠΑ».

Πόσο χρόνο θα μπορούσε να μείνει απλήρωτο ένα τιμολόγιο και κατ’ επέκταση και ο ΦΠΑ;
Αυτό δεν ορίζεται προς το παρόν. Εφόσον όμως είναι απλήρωτο ένα τιμολόγιο θα είναι απλήρωτος και ο ΦΠΑ εφόσον εντασσόμαστε στο νέο καθεστώς.

Στα Β΄ κατηγορίας βιβλία (απλογραφικό σύστημα) πώς θα παρακολουθείται η είσπραξη ή όχι του ΦΠΑ. Μήπως η απόφαση έχει εφαρμογή μόνο στα Γ΄ κατηγορίας βιβλία (διπλογραφικό σύστημα);
Όχι. Η ένταξη δεν εξαρτάται από την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί μια επιχείρηση. Στις περιπτώσεις που τηρούνται όμως Β΄ κατηγορίας βιβλία θα πρέπει να τηρείται ειδικό αρχείο εισπράξεων/πληρωμών.

Αν εκδοθεί τιμολόγιο στο τέλος του έτους και το ποσό εισπραχθεί το επόμενο έτος πότε θα αποδοθεί ο ΦΠΑ;
Ο ΦΠΑ θα αποδοθεί με την δήλωση που θα ακολουθήσει την είσπραξη της αμοιβής ακόμα κι αν αυτή γίνει σε διαφορετική διαχειριστική περίοδο.

Αν κάποια επιχείρηση έχει δραστηριότητα και χονδρικής και λιανικής πώλησης θα μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς;
Ναι χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόνο όμως για τις συναλλαγές στην χονδρική.

Μια επιχείρηση που έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ θα μπορεί για κάποιες συναλλαγές να επιλέξει να είναι στο κανονικό καθεστώς;
Όχι. Εφόσον μια επιχείρηση ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς και μέχρι να ενταχθεί ξανά στο κανονικό καθεστώς δεν έχει την δυνατότητα να ακολουθεί επιλεκτικά τις διαδικασίες που ορίζει το ειδικό καθεστώς.

Για να ενταχθεί στο ιδικό καθεστώς επιχείρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια διαχειριστική χρήση;
Όχι. Μπορεί να γίνει και με την έναρξη.

Όπως όμως κάθε απόφαση έτσι κι αυτή απαιτεί χρόνο υλοποίησης και σίγουρα θα συναντήσουμε προβλήματα μέχρι και αυτή η διαδικασία αφομοιωθεί από την αγορά. Από τώρα φαίνονται θέματα στα οποία θα υπάρχουν δυσκολίες. Για παράδειγμα πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα τις ΓΓΠΣ για να δέχεται τις αιτήσεις; Τι θα γίνεται με τα τιμολόγια που η αξία τους είναι κάτω από 500 ευρώ και η πληρωμή τους δεν μπορεί να αποδειχθεί μιας και δεν απαιτείται η εξόφληση αυτών των τιμολογίων μέσω τραπέζης; Μήπως στο ερχόμενο διάστημα ακολουθήσει και η απόφαση η οποία θα μας λέει να συναλλασσόμαστε αποκλειστικά μέσω τραπέζης ανεξαρτήτου αξίας τιμολογίου; Οψόμεθα.

ΠΗΓΗ