Πως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ φέρνει πιο «κοντά» την σύνταξη

6 Οκτωβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Πως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ φέρνει πιο «κοντά» την σύνταξη Πως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ φέρνει πιο «κοντά» την σύνταξη

Πως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ φέρνει πιο «κοντά» την σύνταξη

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα στην διάρκεια των ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μια φορά επιδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ . Στην λήξη της εργασιακής τους «ζωής» όμως, οι μέρες αυτές ,μπορεί να φανούν χρήσιμες, αφού υπολογίζονται στις συντάξιμες ημέρες και μπορούν να υπολογιστούν ως μέρες ασφάλισης και να καλύψουν ουσιαστικά μέρες που απαιτούνται για την συνταξιοδότηση.

Πόσες όμως είναι οι ημέρες επιδότησης ανεργίας που υπολογίζονται ως συντάξιμες

Σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, για κάθε μήνα επιδότησης ανεργίας ο ασφαλισμένος δικαιούται έως και 25 ημέρες ασφάλισης. Οι ανωτέρω ημέρες ασφάλισης μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό σύνταξης. Σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη είναι 300 ημέρες.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 3996/2011: «(…) 1. Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης: α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, β) ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες (…)».

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένους του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων με ημέρες ασφάλισης που φτάνουν τις 10.210 μπορεί να αναγνωρίσει τις ημέρες επιδότησης και να καλύψει τις 10.500 ημέρες που δίνουν το «κλειδί» για συνταξιοδότηση εφόσον βέβαια έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα κατα περίπτωση όρια ηλικίας.

ΠΗΓΗ