Τέλος (;) στο τέλος επιτηδεύματος για αδρανή μπλοκάκια

2 Οκτωβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Το τέλος επιτηδεύματος είναι σήμερα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. 

Picture 0 for Τέλος (;) στο τέλος επιτηδεύματος για αδρανή μπλοκάκια

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους φορολογούμενους έχουν “στα χαρτιά” ανοιχτό κάποιο μπλοκάκι ή μια επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν εκδίδουν κανένα παραστατικό έχει εισηγηθεί η ΓΓΔΕ κ. Κ. Σαββαΐδου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το τέλος επιτηδεύματος είναι σήμερα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, σε άμεση διόρθωση του προβλήματος που παρουσιάζεται κάθε μήνα στο taxisnet με τη εμφάνιση για μερικές ημέρες ως ληξιπρόθεσμων των φόρων που έχουν ήδη πληρώσει οι φορολογούμενοι, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε «σφάλμα» του συστήματος.
Παράλληλα, η ΓΓΔΕ συνεργάζεται με τις τράπεζες και για την αύξηση των καναλιών μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν φόρους προκειμένου να εκλείψουν οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τις ατέλειωτες ουρές στις τράπεζες. Για παράδειγμα εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω των ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων πληρωμής λογαριασμών και πιστωτικών καρτών που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά τραπεζικά καταστήματα.
Συμψηφισμοί
Με την εκπνοή στις 30 Σεπτεμβρίου της ισχύος της σχετικής διάταξης για τους συμψηφισμούς, οι συμψηφισμοί μεταξύ απαιτήσεων και οφειλών των φορολογούμενων γίνονται πλέον κανονικά. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι όποιος χρωστά ΕΝΦΙΑ και δικαιούται επιστροφής φόρου πρόκειται να εισπράξει μόνο το ποσό που θα προκύψει από τη διαφορά των δυο ποσών. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου υπήρχε η δυνατότητα είσπραξης όλου του ποσού επιστροφής φόρου ανεξάρτητα από το ποσό του ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί στον φορολογούμενο. Επισημαίνεται ότι τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.
Το νέο ΣΔΟΕ
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ που επιβεβαιώνουν το σημερινό δημοσίευμα του capital.gr από το τέλος Οκτωβρίου, μετά την πλήρη στελέχωση, ξεκινά η λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που θα πραγματοποιεί τον προληπτικό έλεγχο στην αγορά. Εντός της συγκεκριμένης υπηρεσίας πρόκειται να δημιουργηθεί μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση απάτης και της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.
Τέλος επιτηδεύματος
Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων φέρεται να έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανοικτό μπλοκάκι το οποίο όμως δεν εμφανίζει καμία δραστηριότητα.
Συγκεντρωτικές καταστάσεις
Αποσύρεται πλήρως η υποχρέωση για μηνιαίες καταστάσεις προμηθευτών πελατών οι οποίες θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Ειδικά για τα τέσσερα τρίμηνα του 2014 η συγκεντρωτική κατάσταση θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Capital.gr