Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας στρέφονται οι Έλληνες

27 Σεπτεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας στρέφονται οι Έλληνες

Διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σημειώνουν τα ασφαλιστήρια προγράμματα υγείας τους τελευταίους μήνες. Οι ασφαλίσεις του συγκεκριμένου κλάδου αυξήθηκαν κατά 27% το πρώτο εξάμηνο του 2014 δείχνοντας μια σαφή τάση προς την ιδιωτική ασφάλιση, ωθούμενη κυρίως από τις συνεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και από τα πολλά προγράμματα που έχουν βγάλει στην αγορά οι ασφαλιστικές στοχεύοντας να καλύψουν κάθε είδους ανάγκη αλλά και… βαλάντιο. 

Την τάση αυτή καταγράφει και μια πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΠΑ Research, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση για υγειονομική κάλυψη αυξήθηκε την τελευταία διετία κατά 60% με αποτέλεσμα σήμερα περίπου δύο στους πέντε Έλληνες να έχουν συμβόλαιο υγείας σε κάποια ασφαλιστική.  

Ειδικότερα, το συνολικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι δήλωσαν ότι καλύπτονται από ασφαλιστική εταιρεία ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στο 38,7%. Από αυτούς, το 21,8% έχουν μερική κάλυψη με κάποιες παροχές και το 16,9% έχει πλήρη κάλυψη. Το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν αισθητά πιο χαμηλό (23,8%), με το 8,9% να δηλώνουν τότε ότι είχαν ορισμένες παροχές και εξετάσεις και το 14,9% το πλήρες πακέτο. Η διαφορά, δηλαδή, μέσα στην τελευταία διετία αφορά κυρίως τη μερική κάλυψη, η οποία έχει αυξηθεί περίπου κατά 150%.

Εξηγώντας την προτίμηση που εκδηλώνουν οι Έλληνες στην ιδιωτική ασφάλιση η έρευνα καταγράφει αφενός χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, και αφετέρου μια σαφή αύξησης του ποσού που δαπανούν τα νοικοκυριά για περίθαλψη

Ειδικότερα, περίπου 2 στους 3 συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ ένας στους δύο έχουν παρόμοια άποψη για τον ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο ποσοστό (49,3%) δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένος και από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). 

Παράλληλα, το 36,9% των συμμετεχόντων σχολιάζει ότι την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν για εργαστηριακές εξετάσεις. Αυξημένες πληρωμές δηλώνουν για επισκέψεις σε γιατρούς (36,5% των συμμετεχόντων), για φάρμακα (50,1%), ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό (46,6%) και νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική (50,4%). 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΚΑΠΠΑ Research το τελευταίο εξάμηνο, πλήρωσαν κατά μέσο όρο και κατά κεφαλήν 265,15 ευρώ για πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Το αντίστοιχο ποσό που έδωσαν για φάρμακα ήταν 103,35 ευρώ, για επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) 74,77 ευρώ, για εργαστηριακές εξετάσεις 61,68 ευρώ και για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό 25,35 ευρώ. 

 

Προγράμματα, ανάγκες και κόστη 

Εξάλλου, η προσφορά προγραμμάτων ασφάλισης υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Έτσι, οι επιλογές που έχουν οι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας είναι πάρα πολλές, από πλήρη προγράμματα, προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης τα οποία περιλαμβάνουν διαγνωστικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, ή προγράμματα σοβαρών ασθενειών

Το κόστος ποικίλει ανάλογα με τις επιλογές του κάθε ασφαλισμένου σε χαρακτηριστικά όπως το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά έτος και ανά περιστατικό, το ποσό της απαλλαγής τη θέση νοσηλείας, τα επιπλέον έξοδα που καλύπτονται κ.α. Ένα πρόγραμμα ασφάλισης νοσοκομειακής φροντίδας για ασφαλισμένο 35 ετών ξεκινά από τα 250 ευρώ τον χρόνο.

ΠΗΓΗ