Απόδοση του ΦΠΑ μετά την είσπραξή του

26 Σεπτεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα είσπραξης ΦΠΑ, το οποίο θα δώσει μία ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους.

Picture 0 for Απόδοση του ΦΠΑ μετά την είσπραξή του

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα είσπραξης ΦΠΑ, το οποίο θα δώσει μία ανάσα ρευστότητας στους φορολογουμένους αφού, στο εξής, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου υποχρεούται να καταβάλει τον ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το πότε αυτό θα πληρωθεί.

Στο εξής η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του. Το σύστημα, που θα είναι σε πλήρη εφαρμογή μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, θα επιτρέψει στους φορολογουμένους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, ωστόσο από τη στιγμή που μια επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, θα υπάρχει μια ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ (ενδοκοινοτικές εξαγορές ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές). Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

Οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα αναβάλλουν επίσης την έκπτωση του ΦΠΑ έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

ΠΗΓΗ