Έκδοση κλειδαρίθμου: Τι πρέπει να κάνετε…

14 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Κλειδάριθμος εδώ, κλειδάριθμος εκεί, κωδικοί εδώ, κωδικοί εκεί, παντού μας έχουν επιβάλλει να εκδόσουμε κλειδαρίθμους και κωδικούς. Ας δούμε ποιά είναι η διαδικασία για έκδοση κλειδαρίθμου για την εφορία. Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε και για την απόκτηση κλειδαρίθμων και κωδικών για τις άλλες υπηρεσίες.

Για την εφορία,  κλειδάριθμο πρέπει να αποκτήσει κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση ή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του TAXISNET της Γ.Γ.Π.Σ. Για τους ανήλικους πρέπει να φροντίσουν οι κηδεμόνες τους, και για τους ενήλικες οι ίδιοι ή οι εκπρόσωποί τους. Αν πάλι, βαριέστε ή σας φαίνεται η διαδικασία πολύ δύσκολη, τότε εξουσιοδοτείται κάποιο λογιστή σας με ένα μικρό ποσό χρέωσης και τα κανονίζει όλα αυτός. Ας δούμε την διαδικασία παρακάτω:

Μεταβαίνουμε στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ το taxisnet και δεξιά στην οθόνη υπάρχει μία ένδειξη Εγγραφή νέου χρήστη. Συμπληρώνουμε ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής ακολουθώντας τις οδηγίες. Το σύστημα ελέγχει την αίτηση σας και αφού γίνει η επιβεβαίωση χορηγεί αμέσως αποδεικτικό σημείωμα στο οποίο αναγράφεται και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε στην Δ.Ο.Υ όπου ανήκετε για να παραλάβετε τον κλειδάριθμο που έχει εκδοθεί για εσάς.

Στην Δ.Ο.Υ. όπου μεταβαίνετε, επισκέπτεστε το τμήμα Μητρώου και ζητάτε να λάβετε τον κλειδάριθμο που σας έχει εκδοθεί. Μαζί σας πρέπει να έχετε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και την αστυνομική ταυτότητα σας ή το διαβατήριο σας ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Αφού έχετε εκδόσει τον κλειδάριθμο, ο οποίος είναι ένας μεγάλος κωδικός αναφοράς σε ένα απλό χαρτι τύπου Α4, τότε πηγαίνουμε στον υπολογιστή και επισκεπτόμαστε πάλι την ιστοσελίδα taxisnet της Γ.Γ.Π.Σ και μεταβαίνουμε στην ένδειξη Ενεργοποίηση Λογαριασμού, όπου και ολοκληρώνουμε την εγγραφή μας στο σύστημα αλλάζοντας τον κωδικό μας(password).

Σημείωση: Για τα νομικά πρόσωπα φυσικά την διαδικασία αναλαμβάνουν τα λογιστήρια και στην Δ.Ο.Υ μεταβαίνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας. Διαφορετικά, με ειδικό πληρεξούσιο πηγαίνει στο τμήμα μητρώου στην εφορία κάποιος άλλος ή  κάποιος απο το λογιστήριο.

Ατσκακάνης Αλέξανδρος, atskakanis@gmail.com

Τηλ. Επικ. 2321027065