Αλλαγές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις

30 Αυγούστου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 προβλέπει ρηξικέλευθες αλλαγές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις, οι οποίες πλέον συνδέονται άμεσα με την παραγωγή προϊόντων. Οι επιδοτήσεις αφορούν συνολικά 13 προϊόντα και τα ποσά επιδότησης κυμαίνονται από 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε ότι αφορά στους κτηνοτρόφους, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Εθνος», η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες. Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη δεξαμενή των 100 εκ. ευρώ που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.Τα 13 προϊόντα που επιδοτούνται είναι: Ρύζι, Δημητριακά, Βοοειδή, Βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια, αιγοπρόβατα, όσπρια, ψυχανθή για ζωοτροφές, Σπόροι (πολλαπλασιαστικό υλικό), Σπαράγγια, Μεταξοσκώληκες, Τεύτλα, Συμπύρηνα ροδάκινα.

Χαρακτηριστικό των νέων «εθίμων» που θα επικρατούν στις αγροτικές επιδοτήσεις, είναι πως με το νέο σύστημα, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το “πρασίνισμα”, καθώς και την κατηγορία του αγρότη.

sofokleousin.gr

ΠΗΓΗ