Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α: Δείτε τις αλλαγές…

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α: Δείτε τις αλλαγές…

12 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Πολλές αλλαγές συνέχεια σε ότι αφορά την φορολογική νομοθεσία, και το μπέρδεμα δεν λέει να τελειώσει. Αλλάζει και η διαδικασία υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α  σε ότι αναφορά τις ημερομηνίες και την καταβολή του ποσού που προκύπτει. Ας δούμε προσεχτικά τις αλλαγές παρακάτω μπας και ξεμπερδευτούμε απο αυτόν τον χαμό.

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α:

Οι ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α παραμένει η 20η ημέρα του επομένου μήνα απο την περίοδο που αφορά(μήνας ή τρίμηνο δηλ. στην τωρινή περίοδο η 20η Απριλίου 2014) σε περίπτωση αργίας όμως ισχύει η επόμενη εργάσιμη(δηλ. στην τωρινή περίοδο λόγω του Πάσχα μεταφέρεται στις 22η του Απρίλη). Άρα σε κάθε περίοδο που αφορά η υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α γίνεται στην ημερομηνία που ίσχυε όπως πρίν με την διαφορά ότι δεν ισχύει το ποσό των 10,00 ευρώ που έπρεπε να καταβάλλουν οι επιτηδευματίες για να κατοχυρώσουν την υποβολή. Απλώς, μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα πατάμε το κουμπί στο πληκτρολόγιο και η δήλωση φεύγει καθ’ οδόν προς την Γ.Γ.Π.Σ. Και μετά ανακοινώνουμε στους πελάτες μας την λυπητερή αν η δήλωση είναι χρεωστική ή τα χαρούμενα νέα αν η δήλωση είναι πιστωτική ή μηδενική.

Πότε καταβάλλεται το ποσό του φόρου:

Η προθεσμία καταβολής του φόρου που προκύπτει απο την δήλωση του Φ.Π.Α ταυτίζεται με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, άρα η δήλωση υποβάλλεται την 20η ημέρα του επόμενου μήνα της περιόδου που αφορά, και αν προκύπτει εμπρόθεσμη χρεωστική δήλωση και πρέπει να πληρώσουμε, πρέπει να το κάνουμε μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα υποβολής της δήλωσης(δηλ. μέχρι 30 Απριλίου 2014 για την τωρινή περίοδο) με τος εξής τρόπους:

– εάν το ποσό της δήλωσης Φ.Π.Α είναι χρεωστικό μέχρι 30 ευρώ, αυτό το ποσό δεν θα το πληρώσουμε τώρα αλλά θα μεταφερθεί για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο,

– εάν το ποσό που θα προκύψει απο την δήλωση Φ.Π.Α είναι χρεωστικό απο 30 ευρώ εώς 100 ευρώ, τότε το ποσο πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα που υποβλήθηκε η δήλωση(δηλ. για την τωρινή περίοδο στις 30 Απριλίου 2014),

– εάν το ποσό που θα προκύψει απο την δήλωση Φ.Π.Α είναι χρεωστικό απο 100 ευρώ και πάνω, τότε διατηρείται η δυνατότητα που είχαμε και όπως πριν να καταβάλλουμε το ποσό αυτό σε δύο(2) δόσεις ισόποσες, αυτή την φορά όμως χωρίς την προσαύξηση 2% στην δεύτερη δόση όπως ίσχυε πριν. Απλώς, τώρα διαιρούμε το ποσό διά του 2 και μοιράζουμε τις δόσεις ισόποσα. Η πρώτη δόση είπαμε πληρώνεται στον ίδιο μήνα υποβολής της δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη(30 του μήνα), και η δεύτερη δόση πληρώνεται τον επόμενο μήνα της υποβολής της δήλωσης πάλι την τελευταία εργάσιμη(30 του επόμενου μήνα).

Για τις πιστωτικές ή μηδενικές δηλώσεις Φ.Π.Α, οι ημερομηνίες ισχύουν όπως πριν, δηλ. και στις δύο περιπτώσεις υποβάλλονται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα της περιόδου που αφορά, δηλ. στην τωρινή περίοδο αντί της 20ης Απρίλη 2014, υποβάλλονται στις 30 Απριλίου του 2014.

Αν τυχόν μπερδευτήκατε επικοινωνήστε με το τμήμα ξεμπερδέματος:

Ατσκακάνης Αλέξανδρος, atskakanis@gmail.com, atskakan@otenet.gr,

ή στο Τηλ. Επικ. 2321027065