Δικαιώματα από την προφορική καταγγελία σύμβασης από τον εργοδότη

27 Αυγούστου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Picture 0 for Δικαιώματα από την προφορική καταγγελία σύμβασης από τον εργοδότη

Προφορική καταγγελία σύμβασης εργασίας
Στην περίπτωση προφορικής καταγγελίας της σύμβασης από τον εργοδότη χωρίς να δοθεί το αντίστοιχο έγγραφο στον εργαζόμενο, αυτός (ο εργαζόμενος)  μπορεί είτε να θεωρήσει την καταγγελία άκυρη και να ζητήσει μισθούς υπερημερίας, είτε να τη θεωρήσει έγκυρη και να ζητήσει την καταβολή της αποζημίωσης.
 
Την ακυρότητα της καταγγελίας μπορεί να προβάλει ενώπιον δικαστηρίου μόνο ο ίδιος ο εργαζόμενος και όχι ο εργοδότης ή άλλο πρόσωπο, μπορεί όμως και να παραιτηθεί από το δικαίωμα του να προσβάλει την απόλυση ως άκυρη.
 
Πλημμελής άσκηση καθηκόντων από τον μισθωτό και καταγγελία της σύμβασης 
 
Γενικά, η παράβαση από το μισθωτό των υποχρεώσεών του δεν είναι λόγος για να στερηθεί τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του.
 
Η πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων του μισθωτού ή ακόμη και η απόλυσή του για πειθαρχικούς λόγους, δεν δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να απολύσει τον εργαζόμενο χωρίς διατυπώσεις. 
 
Ωστόσο, ο εργαζόμενος απολύεται έγκυρα, χωρίς διατυπώσεις του νόμου, δηλαδή έγγραφη καταγγελία της σύμβασης και αποζημίωση, όταν με τη συμπεριφορά του επιδιώκει να προκαλέσει την καταγγελία, προκειμένου να εισπράξει την αποζημίωση.
 
Όμως δεν αρκεί η αντισυμβατική συμπεριφορά. Αυτή πρέπει να οφείλεται σε δόλο και ειδικότερα σε πρόθεση του μισθωτού να εξαναγκάσει τον εργοδότη να τον απολύσει.